Priznava vse mogoče grehe, le spolnih napadov ne

Ameriški R&B pevec v novi, 19 minut dolgi pesmi I admit, odgovarja na vse obtožbe o spolnih zlorabah in jih zavrača.
Fotografija: Kelly je bil kot deček do štirinjastega leta tudi sam žrtev spolnih zlorab. FOTO: Frederic J. Brown/AFP
Odpri galerijo
Kelly je bil kot deček do štirinjastega leta tudi sam žrtev spolnih zlorab. FOTO: Frederic J. Brown/AFP

»Priznam, da sem naredil nekaj napak,« v uvodu nove pesmi I admit priznava 51-letni pevec Rob Kelly, ki je že več kot dve desetletji tarča številnih obtožb o spolnih, pa tudi psihičnih zlorabah. Zapisal je, da si ni nikoli mislil, da bo postal najbolj nespoštovan »umetnik« in da je zato o tem napisal pesem. »Vedno so moje besede vzeli iz konteksta in jim spremenili pomen. Verjemite, težko je priznati vse to.«

Zvezdnik, ki je v ponedeljek ob izidu nove pesmi, ki jo je objavil na SoundCloudu, tvitnil, »da je danes dan, na katerega ste čakali«, v pesmi priznava vse mogoče grehe – od spolnih odnosov z oboževalkami do tega, da je spal s punco svojega najboljšega prijatelja. Ponavljajoče pa zavrača vse druge obtožbe in neposredno naslavlja starše zlorabljenih deklet, češ da širijo neresnice in so plačani, da pričajo zoper njega, saj da so jim »sprali možgane«.



Med drugim v pesmi zavrača številne obtožbe o seksualnih napadih, za katere so ga obtoževali v času njegove kariere. Začetki obtožb zoper R. Kellyja segajo v devetdeseta: tedaj je bil nelegalno poročen z R&B zvezdnico Aaliyah, ko je bila stara le petnajst let, obtožen je bil tudi snemanja spolnega odnosa z mladoletnico, a je bil leta 2008 oproščen.



Lani pa so na dan prišle obtožbe o kultu – Kelly naj bi vzpostavil kult s šestimi dekleti, v katerem je pod pretvezo, da mu bodo pomagale pri glasbeni karieri, dekleta fizično in psihično zlorabljal. Njegova odvetnica je sicer vse obtožbe zavrnila. Dolgo in izčrpno poročilo o tem je takrat objavil Buzzfeed, napisala pa ga je Jim DeRogatis, ki že dve desetletji bdi nad zgodovino obtožb zoper Kellyja.

V pesmi omenja tudi Spotify, ki je zaradi obtožb zoper njega njegove pesmi umaknil z glasbenega seznama. FOTO: Frank Micelotta/invision/AP
V pesmi omenja tudi Spotify, ki je zaradi obtožb zoper njega njegove pesmi umaknil z glasbenega seznama. FOTO: Frank Micelotta/invision/AP


V pesmi ne manjka kletvic, Kelly pa v besedilu ves čas poudarja, da so obtožbe zoper njega prazne in da gre za zaroto, da uničijo njega in njegovo kariero. »Kaj je definicija kulta? Kaj definicija spolnega sužnja?« brez dlake na jeziku sprašuje pevec.
Po tem, ko je Kelly objavil izčrpno, skoraj dvajset minut dolgo pesem, v kateri priznava, predvsem pa zavrača številne obtožbe, so se na družbenih omrežjih odprle razprave o pesmi.

»Ne hvala, R. Kelly. Če bi želela 19 minut izgovorov, bi poklicala svojega nekdanjega.«



»Priznam, da nikoli več ne želim slišati za R. Kellya.«



»R. Kelly dobesedno poje priznam, naredil sem. Naj prosim nekdo naredi konec njegovi karieri.«





Kelly je bil kot deček med svojim osmim in štirinajstim letom tudi sam žrtev spolnih zlorab, o čemer je pisal že v avtobiografiji in v zapisu na spletu pred šestimi leti.

#MuteRKelly (utišajmo Kellyja) pa je kampanja, ki so jo začeli aprila letos. Z njo so lobirali na številne promotorje, prodajalce vstopnic, kakor tudi na platforme, kot so Spotify, Apple Music in Pandora, da bi iz glasbenih seznamov odstranili njegove pesmi in omejili njegov posel. Ob tem njegova odvetnica, publicistka in osebna pomočnica vse obtožbe zavrača, češ da je sama nepovezana z vsemi obtožbami, kakor tudi z njegovim zasebnim življenjem.

 

Komentarji: