Prizori iz srca Gretine mame

Po švedskem izvirniku je v nemškem prevodu izšla knjiga o tem, kako je družina Thunberg živela pred hčerino slavo.
Fotografija: Mati globalne ikone boja proti podnebnim spremembam je med drugim zastopala Švedsko na pesmi Evrovizije leta 2009. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mati globalne ikone boja proti podnebnim spremembam je med drugim zastopala Švedsko na pesmi Evrovizije leta 2009. FOTO: Reuters

Ime Malena Ernman razen poznavalcem švedske opere in res izvrstnim poznavalcem Evrovizije, ki niso Švedi, najbrž ne pomeni kaj dosti. Drugače pa je, če dodamo, da je mama zvezde boja proti podnebnim spremembam Grete Thunberg. Zdaj je knjiga 48-letne Malene Ernman Prizori iz srca, v kateri je popisala družinsko življenje, izšla v nemškem prevodu in postala dostopnejša širši javnosti; še bolj dostopna bo, ko bo v prihodnjih mesecih izšel angleški prevod.

Knjiga z izvirnim naslovom Scener ur hjärtat je v švedščini izšla avgusta lani, preden je zdaj 16-letna Greta postala zvezda. Zato tekst ni obremenjen z nenadno slavo, ki jo je hčeri prinesla naravovarstvena dejavnost. Če se je kdo vprašal, zakaj je torej njena mama sploh pisala knjigo o javnosti takrat neznanih ljudeh, je treba pojasniti, da sama in njena družina na Švedskem niso bili anonimni niti v preteklosti. Malena Ernman je mezzosopranistka in igralka, ki je leta 2009 predstavljala svojo državo na tekmovanju Pesem Evrovizije v Moskvi. Uvrstila se je v finale, kjer je zasedla 21. mesto. Njen mož in Gretin oče Svante Thunberg je pisatelj, igralec in producent, 94-letni dedek Olaf Thunberg pa je bil v mlajših letih igralec in režiser.

Prizori iz srca, katere avtorji so poleg Malene Ernman še njen mož in obe hčeri, poleg Grete še Beata, odpira vrata v nenavadno družino. Zaradi materine pevske kariere so družinski člani potovali z njo na koncerte po Evropi, v petem razredu osnovne šole pa je Greta nenadoma nehala jesti. Diagnosticirali so ji Aspergerjev sindrom, obliko avtizma. Povrhu ima njena tri leta mlajša sestra hiperaktivnostno motnjo pozornosti.

Malena Ernman je doživela tri živčne zlome, preden so se družinske razmere umirile. Vendar se Greta, kot mnogi z Aspergerjevim sindromom, ni mogla iztrgati fiksaciji s podnebnimi spremembami. Ta ji je na koncu prinesla svetovno slavo, njeni materi pa konec mednarodne pevske kariere; hči jo je namreč prepričala, naj se zaradi vpliva na podnebne spremembe ne vozi z letalom.

Družina se je zdaj očitno povsem posvetila boju proti segrevanju planeta ali pa se je samo odločila, da bo izkoristila svetovno slavo ene od hčera. Drugo leto naj bi izšla knjiga Naša hiša gori: Prizori iz družine in planeta v krizi. Knjiga bo poleg bolj podrobnega pogleda na to, kako se je družina Thunberg spopadala s težavami obeh deklet, prinesla tudi zgodbo, kako so razmere v družini povzročile, da so postali tako vneti varuhi okolja.

Komentarji: