Prvi DJ iz vesolja

Astronavt Luca Parmitano bo debitiral kot didžej.
Fotografija: Luca Parmitano na učnih urah pri didžeju Le Shuuku v evropskem vesoljskem centru v Kölnu. FOTO: BCB
Odpri galerijo
Luca Parmitano na učnih urah pri didžeju Le Shuuku v evropskem vesoljskem centru v Kölnu. FOTO: BCB

Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) se je že igralo in pelo, a do zdaj v dveh desetletjih na njej ni bilo didžeja. Danes bodo tudi pri tem naredili kljukico. Evropska vesoljska agencija (Esa) se je povezala z dvema glasbenima festivaloma, italijanski astronavt Luca Parmitano pa bo postal prvi iz vesolja nastopajoči didžej.

Italijanski astronavt se bo s postaje najprej javil na kulturni festival v Stockholmu, kjer bodo drevi premierno uprizorili multimedijsko stvaritev »Vesoljska postaja Zemlja«. Gre za glasbeno-vizualno umetniško delo, ki ga je spisal britanski neoklasični skladatelj Ilan Eshkeri, ki se je podpisal že pod marsikatero filmsko glasbo. Na stockholmskem festivalu bosta v živo nastopila tudi Esina astronavta Britanec Tim Peake in Nemec Thomas Reiter.

Tu lahko prisluhnete delčku sklade, obogatene s čudovitimi posnetki iz vesolja:



Parmitano bo nato še isti večer okoli 23.20 kot prvi vesoljski didžej debitiral na festivalu na ladji ob Ibizi. Z glasbo neposredno iz modula Columbus bo opomnil, kako se lahko povežejo kulture po vsem svetu in tudi v vesolju.



Preden je Parmitano odpotoval z Zemlje 20. julija letos, se je v veščini uril pri didžeju Le Shuuku.



Glasba je večni spremljevalec astronavtov. Posadke Apollov so takratne hite in tudi klasično glasbo poslušale na kasetah, zdaj na modernih napravah, kakršne imamo danes v žepih. Seveda so astronavti s seboj na postajo odnesli tudi glasbila. Trenutno so na postaji dve kitari, klaviatura in saksofon.

Francoski astronavt Thomas Pesquet je pred leti na postajo odnesel saksofon. FOTO: ESA/NASA
Francoski astronavt Thomas Pesquet je pred leti na postajo odnesel saksofon. FOTO: ESA/NASA


Pred leti je z legendarno Bowiejevo Space Oddity navdušil kanadski astronavt Chris Hadfield:

Komentarji: