Raketar, ki ima razlog za veselje

Indijsko vesoljsko plovilo Chandrayaan 2 se je uspešno utirilo v lunarno orbito.

Objavljeno
21. avgust 2019 10.30
Posodobljeno
21. avgust 2019 10.30
Dr. K. Sivan je predsednik Indijske organizacije za raziskovanje vesolja. FOTO: AFP
A. Ž.
A. Ž.
Dr. K. Sivan je predsednik Indijske organizacije za raziskovanje vesolja in človek, ki ima razlog za veselje. Indijsko vesoljsko plovilo Chandrayaan 2 se je namreč uspešno utirilo v lunarno orbito. Sedmega septembra bo predvidoma pristalo na Luni. Če se bo vse izšlo po načrtih, bo Indija za Rusijo, ZDA in Kitajsko četrta država, ki je poslala na Luno vesoljsko plovilo.

Po mnenju K. ­Sivana je utirjenje v Lunino orbito najbolj tvegan del projekta, saj se plovilo utiri le, če pride do orbite s pravo hitrostjo. »Za pol ure nam je pulz zelo narasel. Potem se nam je srce skoraj ustavilo,« je vzneseno opisal počutje.

Dr. K. Sivan se je pred 62 leti rodil na jugu Indije v kmečki družini. Je prvi iz družine, ki je dosegel univerzitetno izobrazbo. Za Indijsko organizacijo za raziskovanje vesolja je začel delati leta 1982, po končanem magistrskem študiju, potem pa se več desetletij vzpenjal po hierarhiji organizacije. Kot znanstvenik je največ prispeval k razvoju raketnih motorjev. Doktorski naziv je dosegel leta 2006, za predsednika Indijske organizacije za raziskovanje vesolja ga je vlada imenovala lani.