Ranjeni Bernie nad Trumpa  

Bernie Sanders, 78-letni senator iz Vermonta, ki namerava novembra prihodnje leto kandidirati na ameriških predsedniških volitvah, se po operaciji počuti bolje, toda napovedal je, da bo nekoliko upočasnil predvolilni tempo.

Objavljeno
09. oktober 2019 10.35
Posodobljeno
09. oktober 2019 10.58
Bernie Sanders se po operaciji počuti odlično, toda aktivnosti, povezane s kampanjo, bo nekoliko zmanjšal. FOTO: Reuters
A. R. K.
A. R. K.
V bolnišnico so ga odpeljali prejšnji torek, ko se je med predvolilnim shodom v Nevadi pritoževal zaradi bolečin v prsih. Zdravnika, ki sta ga operirala, Arturo Marchand in Arjun Gururaj, sta potrdila, da je senator preživel manjši srčni napad.

Operirali so mu zamašeno arterijo in mu vstavili dva stenta. V petek je Bernie Sanders bolnišnico že zapustil in zatrdil, da se počuti odlično. Zdaj je novinarjem razkril, da bo zaradi opozorila, ki mu ga je poslalo telo, nekoliko spremenil predvolilne aktivnosti, še vedno pa ostaja v igri za demokratsko predsedniško nominacijo kot najstarejši izmed kandidatov.

»Včasih sem imel na dan pet ali šest sestankov, tri ali štiri predvolilne shode, sestanke z mestnimi sveti in volivci. Mislim, da tega ne bom več počel, zagotovo pa nameravam še vedno voditi aktivno kampanjo. Mislim, da bomo le nekoliko spremenili njeno naravo. Zagotovo pa se bom potrudil, da bom imel dovolj energije, da opravim, kar je treba opraviti,« je povedal novinarjem pred svojim domom v Burlingtonu. Ljudje, ki senatorju Vermonta pomagajo voditi kampanjo, so potrdili, da bo 15. oktobra sodeloval v demokratski predvolilni debati v Ohiu.

Sanders je novinarjem prostodušno priznal, da je bil »neumen«, ker je ignoriral simptome, ter da bi lahko njegove zdravstvene težave vplivale na mnenje volivcev: »Vse, kar se vsak dan zgodi, vpliva na to, kako te ljudje vidijo. Mislim, da ljudje vedno gledajo na kandidata kot na celoto.«

V času predsedniških volitev bo Sanders star 79 let. Če bi bil izvoljen, bi postal najstarejši človek na položaju predsednika ZDA v zgodovini.