Rock mora umreti

Avstralski zvezdnik Nick Cave je v pismu oboževalcu razložil, da bi bilo najbolje, če bi se rock glasba za nekaj časa pogreznila v zimsko spanje.

Objavljeno
17. april 2019 10.34
Posodobljeno
17. april 2019 10.39
Avstralec ne skriva svoje prestopniške preteklosti. FOTO: Luke MacGregor/Reuters
Glasbenik Nick Cave je odgovoril na pismo oboževalca, ki ga je pobaral, kakšna bo prihodnost rock glasbe, če bo družba od umetnikov zahtevala moralno neoporečnost. Njuna korespondenca je nastala v času številnih afer, kot so domnevna pedofilija pop zvezde Michaela Jacksona in sodni procesi proti pevcu R. Kellyju, ki ga bremenijo obtožbe, da je v preteklih letih zlorabil več deset žensk. Zaradi afer so se glasbeni kritiki in oboževalci začeli spraševati, ali lahko ločimo umetnost od zasebnega življenja umetnika, ki jo je ustvaril.Po poročanju časnika The Guardian je Cave v pismu obrazložil, da je moralna fanatičnost, ki se je zgrnila nad rock glasbo, pravzaprav pozitivna. Po njegovem je tovrstna glasbena zvrst v zatonu in v trenutni obliki ni vredna reševanja. »Morda bi bilo dobro, da bi se rock za nekaj časa pogreznil v zimsko spanje,« je zapisal in dodal: »Šele ko se bodo rockerji prisiljeni izkopati iz debele plasti ledu, se bodo lahko ponovno posvetili transgresiji.«

Enainšestdesetletni glasbenik je poudaril, da je transgresija ključna za umetniško svobodo. »Umetnik vedno znova presega družbene meje. To je njegova dolžnost – takšno poslanstvo pa večkrat spremlja razuzdanost, zlasti v rokenrolu.« Cave pred javnostjo ni skrival prestopniške preteklosti. Pri 19 letih je izvedel za očetovo smrt, medtem ko je v zaporu prestajal kazen zaradi vloma. Medijem je večkrat razlagal o svoji odvisnosti od heroina, v pesmih pa raziskuje spolnost, nasilje in nesrečne človeške usode. »Rock glasba bi morala umreti, da bi iz njenega pepela nastalo nekaj pristnega, subverzivnega in resnično monumentalnega,« je povedal najslavnejši živeči avstralski pevec.