Rock'n'roll ga je navdihnil za posel

Medtem ko bi nekoga privilegij,­ da je lahko v zaodrju z The Rolling Stones, U2 ali Davidom Bowiejem, spodbudil k ustanovitvi lastne zasedbe, to za 43-letnega Spencerja Rascoffa ne velja.
Fotografija: Spencer Rascoff, izvršni direktor podjetja Zillow, spletne platforme za trženje nepremičnin. FOTO: Instagram spencerrascoff
Odpri galerijo
Spencer Rascoff, izvršni direktor podjetja Zillow, spletne platforme za trženje nepremičnin. FOTO: Instagram spencerrascoff

Njegov oče, Joseph Rascoff, ki je bil organizator glasbenih turnej, je sina v devetdesetih letih večkrat vzel s seboj, a je Spencerja bolj kot glasba fasciniralo nekaj drugega: »Producenta turneje sem videl kot izvršnega direktorja, bend in šov pa kot produkt,« je pojasnil Američan z diplomo iz ekonomije na Harvardu.

Danes je tudi sam izvršni producent spletne platforme Zillow, vredne kar 3,9 milijarde dolarjev, na kateri je mogoče kupiti, prodati ali oddati nepremičnino, dopolnjujejo jo tudi z nepremičninami po ZDA (od približno 137,4 milijona domov so jih obdelali že 110 milijonov), ki sploh niso naprodaj. Spencer je pri 24 letih, po dveh letih kot specialist za investicije na Wall Streetu, zagnal spletno ponudbo potovanj in prevozov Hotwire, a je šlo po 11. septembru 2001 poslovanje navzdol, tako da jo je prodal konkurenci.

Leta 2003 je s sodelavcema zagnal Zillow, in to brez načrta, kako naj bi s tem zaslužili, a ko se je obisk vztrajno povečeval – zdaj so našteli več kot 195 milijonov obiskovalcev na mesec –, so prišli oglaševalci, ob tem so začeli zaračunavati še za večjo izpostavljenost oglasov na strani. Zdaj se Zillow, ki ima okoli 4000 zaposlenih, širi v Kanado, v teh letih je dobil tudi ­konkurenco, kar se mu že nekoliko pozna pri padcu vrednosti delnic na newyorški borzi.
A za zdaj je dela več kot dovolj. »Na cesti sem od 6. do 23. ure, vmes odgovarjam na e-pošto, komuniciram prek družabnih omrežij, saj se mi zdi neposredna komunikacija z zaposlenimi zelo pomembna,« je dejal deloholični poslovnež.

Komentarji: