Rože se na ogled postavijo 

V Londonu poteka največja cvetlična razstava na Otoku ali pa morda kar na svetu, to je Chelsea Flower Show.

Objavljeno
21. maj 2019 12.54
Posodobljeno
21. maj 2019 14.03
Cvetlični aranžmaji na pokrivalih so na Otoku zelo popularni. Foto Toby Melville Reuters
Petdnevni dogodek je prava paša za oči in nujen postanek za vse ljubitelje estetike. Dogodku, ki časti cvetlice, predvsem britanski mediji namenjajo izjemno veliko pozornosti, saj se na njem predstavljajo največji mojstri tega poklica ta hip. Dan pred odprtjem je na vrt pred kraljevo bolnišnico v Chelseaju (Chelsea je predel na zahodu Londona), kjer poteka šov, prišla britanska kraljica Elizabeta II., izjemni aranžmaji in lično okrašeni vrtovi pa vsako leto privabijo tudi druge slavne britanske osebnosti.

Najbolj slavna razstava rož je leta 2013 praznovala že stoto obletnico. Dogodek vsako leto prireja Kraljeva hortikulturna družba, svoje razstavne paviljone pa imajo najuglednejši cvetličarji in aranžerji z vseh koncev sveta. Razstavo vsako leto v petih dneh obišče 157.000 obiskovalcev (to je najvišja številka, saj so prireditelji omejeni s prostorom), ki se sprehajajo po 45.000 kvadratnih metrih površine. Vse vstopnice morajo biti kupljene vnaprej.

image
Foto Toby Melville Reuters


Razstava v Chelseaju velja za nekakšno modno revijo cvetlic, saj na njej predstavijo najbolj trendovske aranžmaje in postavitve ter okrasitve vrtov, napovejo smernice za prihodnje leto, to pa je tudi pravi trenutek za debitantsko predstavitev novih vrst rož. Seveda vse skupaj ni le velik šov, ampak tudi resen in donosen posel, ki pomeni tudi odlično odskočno desko za vse nagrajence.

Na razstavi podelijo štiri kategorije nagrad - zlato, pozlačeno srebrno, srebrno in bronasto, priznanja pa podeljujejo za različne postavitve, kot so razstava dreves, cvetlični vrt, razstava zelenjave in zelišč, najboljši podeželski vrt, najboljši mestni vrt in tako naprej.