Šest let zapora za visokega kardinala

George Pell je najvišji verski dostojanstvenik Rimskokatoliške cerkve, kar so jih kdaj obsodili za spolne zlorabe.
Fotografija: Avstralski kardinal ne prizna zlorab in se bo na sodbo pritožil. Foto: AFP
Odpri galerijo
Avstralski kardinal ne prizna zlorab in se bo na sodbo pritožil. Foto: AFP

Avstralski kardinal George Pell je bil še nedavno tretji najpomembnejši človek v Vatikanu. Skrbel je za finance papeške države in Rimskokatoliške cerkve, največje verske skupnosti na svetu. Bil je tudi v odboru kardinalov svetovalcev, kamor je papež Frančišek leta 2013 imenoval devet kardinalov, da mu svetujejo pri najpomembnejših zadevah. Drugi položaj je izgubil konec lanskega, prvega februarja letos, v sredo pa ga je sodišče v drugem največjem avstralskem mestu Melbournu (nepravnomočno) obsodilo na šest let zapora zaradi spolne zlorabe dveh 13-letnih pevcev v cerkvenem zboru leta 1996. Za zlorabo je izkoristil njuno pobalinsko dejanje, pitje mašnega vina; zagrozil jim je, da bosta izgubila šolnino na elitni šoli sv. Kevina in fanta zlorabil v zakristiji največje avstralske cerkve, katedrale sv. Patrika v Melbournu. Eden od njiju je leta 2014 umrl zaradi prevelikega odmerka mamil.

Pella, ki se je v preteklosti moral že večkrat zagovarjati zaradi očitkov o spolnih zlorabah, vendar se je do zdaj vedno izognil posledicam, so razglasili za krivega v petih točkah obtožnice. Sodnik je ob razglasitvi sodbe poudaril, da kardinal ni več nevaren za družbo in bo lahko za pogojni odpust prosil konec leta 2022; ob tem je dodal, da je zaradi težav s srcem povsem mogoče, da ne bo živel tako dolgo. Visoki cerkveni dostojanstvenik očitke sicer zavrača in je napovedal pritožbo.

George Pell, znan po konservativnosti – ironično nasprotuje predvsem pravicam homoseksualcev –, je duhovnik postal leta 1966. V letih od 1996 do 2001 je bil nadškof Melbourna in potem 13 let nadškof največjega avstralskega mesta Sydneyja. Kardinalski biret je dobil leta 2001. Leta 2014 se je preselil v Vatikan, kjer je prevzel vodenje cerkvenih financ in s tem tretji najvišji položaj Svetega sedeža. Zdaj je postal še najvišji verski dostojanstvenik, kar so jih kdaj obsodili za spolne zlorabe.

Komentarji: