Šest let zapora za visokega kardinala

George Pell je najvišji verski dostojanstvenik Rimskokatoliške cerkve, kar so jih kdaj obsodili za spolne zlorabe.

Objavljeno
13. marec 2019 18.00
Posodobljeno
13. marec 2019 18.00
Avstralski kardinal ne prizna zlorab in se bo na sodbo pritožil. Foto: AFP
G. U.
G. U.
Avstralski kardinal George Pell je bil še nedavno tretji najpomembnejši človek v Vatikanu. Skrbel je za finance papeške države in Rimskokatoliške cerkve, največje verske skupnosti na svetu. Bil je tudi v odboru kardinalov svetovalcev, kamor je papež Frančišek leta 2013 imenoval devet kardinalov, da mu svetujejo pri najpomembnejših zadevah. Drugi položaj je izgubil konec lanskega, prvega februarja letos, v sredo pa ga je sodišče v drugem največjem avstralskem mestu Melbournu (nepravnomočno) obsodilo na šest let zapora zaradi spolne zlorabe dveh 13-letnih pevcev v cerkvenem zboru leta 1996. Za zlorabo je izkoristil njuno pobalinsko dejanje, pitje mašnega vina; zagrozil jim je, da bosta izgubila šolnino na elitni šoli sv. Kevina in fanta zlorabil v zakristiji največje avstralske cerkve, katedrale sv. Patrika v Melbournu. Eden od njiju je leta 2014 umrl zaradi prevelikega odmerka mamil.

Pella, ki se je v preteklosti moral že večkrat zagovarjati zaradi očitkov o spolnih zlorabah, vendar se je do zdaj vedno izognil posledicam, so razglasili za krivega v petih točkah obtožnice. Sodnik je ob razglasitvi sodbe poudaril, da kardinal ni več nevaren za družbo in bo lahko za pogojni odpust prosil konec leta 2022; ob tem je dodal, da je zaradi težav s srcem povsem mogoče, da ne bo živel tako dolgo. Visoki cerkveni dostojanstvenik očitke sicer zavrača in je napovedal pritožbo.

George Pell, znan po konservativnosti – ironično nasprotuje predvsem pravicam homoseksualcev –, je duhovnik postal leta 1966. V letih od 1996 do 2001 je bil nadškof Melbourna in potem 13 let nadškof največjega avstralskega mesta Sydneyja. Kardinalski biret je dobil leta 2001. Leta 2014 se je preselil v Vatikan, kjer je prevzel vodenje cerkvenih financ in s tem tretji najvišji položaj Svetega sedeža. Zdaj je postal še najvišji verski dostojanstvenik, kar so jih kdaj obsodili za spolne zlorabe.