Sirote na ogled

V nekem nakupovalnem središču v Braziliji so pripravili ogled otrok, namenjenih za posvojitev.

Objavljeno
24. maj 2019 14.31
Posodobljeno
24. maj 2019 14.31
Brazilska ministrica Damares Alves
FOTO Reuters

 
Saj ne more biti res, in vendar se dogaja. Brazilijo je pretresla novica, da so v nekem nakupovalnem središču pripravili ogled otrok, namenjenih za posvojitev. Kakor na modni reviji so se sirote sprehodile po pisti ali še huje: kot je ogorčena javnost, je vse spominjalo na živinski sejem oziroma tržnico s sužnji.


Dogodek so uradno poimenovali Posvojitev na podiju, namen utemeljili z besedami, češ, »treba je poskrbeti za vidnost otrok in najstnikov, ki čakajo na nov dom«, za njim pa so stale lokalne sekcije nacionalne komisije za otroštvo in mladost ter združenje za preiskave in podporo posvojitvam.


Čeprav se uradniki zdaj branijo, da je bil njihov namen samo informirati javnost o pereči temi in polepšati dan sirotam (nekatere med njimi že imajo krušne starše), je ogorčena tudi brazilska ministrica za ženske, družino in človekove pravice Damares Alves. Uradno je poudarila, da je »naloga države ščititi otroke in mlade odrasle, kar tudi pomeni, da varuje njihovo identiteto in čustva«. O Alvesovi je, med drugim, znano, da ima posvojeno hčer iz plemena staroselcev in da brazilski mediji presprašujejo način, kako jo je dobila; menda ne nujno po zakoniti poti. Ministrica se brani, da je deklico gotovo rešila podhranjenosti, nasilja, morda celo smrti.


Dogodek Posvojitev na podiju, o katerem po AFP zdaj pišejo tudi drugi svetovni mediji, ni bil samo enkraten: pred tremi leti so po tej poti menda že priskrbeli dom dvema najstnikoma. Ta trenutek čaka na nove starše kar 9500 brazilskih otrok in najstnikov.