Sodobni klasik

V Narodni galeriji v Londonu bodo naslednji teden odprli razstavo slikarja in fotografa Eda Ruscha.
Fotografija: Ed Ruscha
Odpri galerijo
Ed Ruscha

Osemdesetletni ameriški popartist, slikar in fotograf Ed Ruscha še zdaj ne more verjeti, da je Donald Trump postal predsednik ZDA. »Mislim, da je umetniški svet še vedno v velikem šoku. Zdi se mi, kot da vsa država sedi na električnem stolu.« Naslednji teden bodo v Narodni galeriji v Londonu odprli njegovo razstavo, na kateri bo prikazana serija slik z naslovom Course of Empire.

Ruscha velja ze enega najboljših in slavnih ameriških slikarjev, za sodobnega klasika. Zaslovel je v šestdesetih letih, ko je začel razstavljati skupaj z drugimi popumetniki, kot sta Roy Lichtenstein in Andy Warhol. Med njegove najbolj znana dela sodi izčiščeno platno z naslovom Standard Station, na katerem je upodobil bencinsko postajo. Od nekdaj je imel rad črke in napise. »Nekateri ljudje slikajo cvetlice, jaz slikam besede.« Upodablja prazne arhitekture in uporablja osnovne žareče barve. Nekoč so ga navduševali neonski napisi v Las Vegasu in telefonske govorilnice. »Danes so neonski napisi povsod, telefonske govorilnice pa so izumrle.«

Standard Station, 1963
Standard Station, 1963


Odraščal je v Oklahomi, ko je bil še najstnik, sta se s prijateljem odpravila na potovanje v Los Angeles, takrat se je odločil, da bo postal umetnik. Prav na tej poti se je zaljubil v skrivnostno enostavnost bencinskih postaj. Preden je postal slikar, se je ukvarjal z grafičnim oblikovanjem. Eno svojih prvih slik je prodal igralcu Dennisu Hopperju. »Vedel sem, da ima težave z drogami, divje odnose z ženskami in nemogoč temperament, ampak sva bila neskončna prijatelja.« Začel je slikati, ker je to delal najraje na svetu, zato še zdaj ne more verjeti, da so nekatera njegova dela vredna več kot dvajset milijonov dolarjev. »Zame je bilo slikanje kot šport, res pa je, da imam včasih občutek, da so moja platna poljubili angeli.«
Še vedno se najraje vozi z avtom po Kaliforniji. »Takrat obstajajo samo nebo, oblaki in čas.« Ne uporablja interneta in nima pametnega telefona. »Ne razumem družabnih omrežij. Zelo me spominjajo na scientološko cerkev, ki želi vse vedeti o svojih vernikih.«

Zelenjava je novo meso

Pred petimi leti je Hanni Rützler v Londonu prva na svetu poskusila meso, vzgojeno in vitro v laboratoriju. »Pričakovala bi malo mehkejšo teksturo in opaziti je pomanjkanje maščobe,« je dejala, ko je odrezala kos prvega umetnega hamburgerja, za pripravo katerega so porabili kakih 25.000 evrov. »Toda če bi zaprla oči, bi bila povsem prepričana, da jem meso,« je dodala, ko je prežvečila prvi grižljaj.

Hanni Rützler
Hanni Rützler


Hanni Rützler, rojena v Avstriji leta 1962, je nutricionistka, vodilna raziskovalka prehranskih smernic na svetu in zdravstvena psihologinja. Če se sprašujete, kaj bo na naših krožnikih v prihodnosti, strese odgovor kot iz rokava. Zdaj napoveduje nov trend – plant based food oziroma nova živila na rastlinski podlagi. Za tak način izdelave hrane so uporabni predvsem grah, gobe in alge. Rastline so bogat vir beljakovin, pravi, in lahko povsem nadomestijo meso. Vendar se izogiba besedi vegansko. Vegansko ima asketski pomen, pomeni, da se je treba nečemu odpovedovati, in zveni kot bojna napoved. In nihče se ne želi odpovedovati. Smisel plant based food je uravnotežena prehrana z velikim deležem zelenjave, a to ne pomeni, da je meso prepovedano. Zelenjava ni več le priloga k mesu.
To je le eden od prehranskih trendov, ki jih napoveduje avstrijska raziskovalka. In kaj vse se še dogaja oziroma se bo dogajalo v domačih kuhinjah in kuhinjah restavracij po vsem svetu? Francoska kuhinja se prenavlja, meša z drugimi kulturami. Ne ponuja le visoke kulinarike ali prehrane v bistrojih. Menze v podjetjih se obračajo stran od hitrih postaj s hrano k templjem užitka. Tako postajajo središče zdravega načina življenja v podjetjih. Wellness za kosilo, se sprašuje Hanni Rützler in odgovarja: Zakaj pa ne!

Komentarji: