Stari bo dobil častni zlati globus

Ena najbolj prestižnih filmskih trofej za Jeffa Bridgesa.
Fotografija: Njegova najbolj znana vloga je zgubarski delomrznež Jeffrey »the Dude (kar bi lahko prevedli kot Stari ali Model)« Lebowski v kultni komediji Veliki Lebowski leta 1998. Foto Universal Pictures
Odpri galerijo
Njegova najbolj znana vloga je zgubarski delomrznež Jeffrey »the Dude (kar bi lahko prevedli kot Stari ali Model)« Lebowski v kultni komediji Veliki Lebowski leta 1998. Foto Universal Pictures

Združenje tujih dopisnikov iz Hollywooda, ki podeljuje druge najbolj znane filmske nagrade, zlate globuse,  je objavilo, da bo januarja eno najbolj prestižnih filmskih trofej, nagrado Cecil B. DeMille, neuradno zlati globus za življensko delo, dobil ameriški igralec Jeff Bridges. Podeljujejo jo za izjemen vpliv na zabavno industrijo. Do zdaj je 69-letni Bridges dobil že precej drugih nagrad, pred slabim desetletjem tudi oskarja – in zlati globus – za glavno moško vlogo v filmu Noro srce.

Odraščal je med samimi filmskimi igralci v soseski Holmby Hills med bolj znanima soseskama filmskih zvezdnikov Beverly Hills in Bel Air v Los Angelesu. Znan igralec je bil njegov oče Lloyd Bridges, prav tako je igralec starejši brat Beau, ki je zlati globus za najboljšega igralca v televizijski seriji prejel že leta 1992. Tako ni nič nenavadnega, da je Jeff svojo prvo filmsko vlogo »odigral« pri rosnih dveh letih, kot otrok pa je nastopal tudi na televiziji. Pred kamere je resno stopil na začetku 70. let. Sedem let je bil tudi rezervist obalne straže.

Igral je v množici filmov, vendar je njegova najbolj znana vloga gotovo zgubarski delomrznež Jeffrey »the Dude (kar bi lahko prevedli kot Stari ali Model)« Lebowski v kultni komediji Veliki Lebowski leta 1998. V zadnjem desetletju je je odigral tudi izjemni vlogi v neovestrnih Pravi pogum in Za vsako ceno, ki sta mu prinesli nominaciji za oskarja in druga tudi za zlati globus.

Za hollywoodsko legendo pa je Bridgesovo zasebno življenje presenetljivo dolgočasno. Že več kot štiri desetletja je poročen s (prvo) ženo Susan Geston, s katero imata tri odrasle hčerke.

Komentarji: