Stoječe ovacije kljub aferi #jaztudi

Solnograško občinstvo je z navdušenjem sprejelo slavnega tenorja, ki naj bi spolno nadlegoval pevke in  plesalke.

Objavljeno
26. avgust 2019 14.27
Posodobljeno
26. avgust 2019 14.27
Zaradi domnevnega nadlegovanja sta glasbenikov nastop doslej odpovedali simfonični orkester v Philadelphii ter Opera v San Franciscu. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
J. K.
J. K.
Zvezdniški operni pevec in dirigent Plácido Domingo je v nedeljo v Salzburgu prvič stopil na oder, potem ko ga je pred slabim mesecem osem žensk obtožilo, da jih je spolno nadlegoval.

Njegov nastop na Festivalu drame in glasbe je publika sprejela z navdušenjem, saj je kar dvakrat dobil stoječe ovacije, sprva pred začetkom predstave, ko je bil na odru sam, nato pa še na koncu, ko so se mu pridružili igralski kolegi, poročajo avstrijski mediji. »Zmagoslavje v Salzburgu, ovacije za Placida Dominga kljub aferi #jaztudi,« so zapisali v časniku Kleine Zeitung.


Menda je nadlegoval kar tri desetletja


Afera se je začela, ko je na začetku meseca agencija Associated Press razkrila, da se je pogovarjala z osmimi pevkami, žrtvami tenorjevih nadlegovanj, ki naj bi trajala kar tri desetletja. Obtožile so ga, da jih je otipaval, vsiljivo poljubljal, segal pod krilo, dve pa sta se pod občutkom prisile domnevno vdale spolnem odnosu. Poleg osmih žensk pa jih še približno pol ducata zatrjuje, da so se v njegovi bližini zaradi pomenljivih ponudb in namigov počutile neprijetno.

Oseminsedemdesetletni glasbenik je dejal, da so obtožbe netočne in dodal, da nikoli ne bi nikomur namerno škodoval ali ga spravil v zadrego. »A priznavam, da so pravila in standardi, po katerih se – in bi se morali – ravnamo danes, zelo drugačni, kot so bili včasih.«

Zaradi domnevnega nadlegovanja sta Domingov nastop doslej odpovedali simfonični orkester v Philadelphii ter Opera v San Franciscu, njegova matična hiša, Opera v Los Angelesu, ki jo Domingo vodi od leta 2003, pa je sprožila preiskavo.