Stopila iz ringa, da bi obvarovala svoj vid

Kot amaterka je Nicola Adams zmagala na vseh večjih tekmovanjih, tudi na olimpijskih igrah, na katerih so se boksarke prvič lahko potegovale za odličja.

Objavljeno
06. november 2019 15.15
Posodobljeno
06. november 2019 15.29
Nicola Adams ni v navdih le mladim športnicam, ampak tudi osebam iz skupnosti LGBT. FOTO Reuters
S. B.
S. B.
Le nekaj dni po 37. rojstnem dnevu je Nicola Adams, ki je na Otoku tlakovala pot ženskemu boksu, naredila enega najtežjih korakov v življenju: odločila se je, da bo stopila iz ringa, a s tem obvarovala svoj vid.

»Dejali so mi, da bi kakršen koli nadaljnji udarec v oči lahko nepopravljivo ogrozil moj vid in celo povzročil, da bi ga za stalno izgubila,« je danes sporočila svetovna prvakinja v mušji kategoriji svetovne boksarske organizacije (WBO). »Neizmerno sem ponosna, ker sem zastopala našo državo na olimpijskih igrah in osvojila dve zlati medalji ter zmagovalni pas WBO. Uresničila sem svoje sanje, a vse to je pustilo posledice na mojem telesu.«

Kot amaterka je zmagala na vseh večjih tekmovanjih, tudi na prvih olimpijskih igrah, na katerih so se boksarke lahko potegovale za odličja. Bilo je leta 2012 v Londonu, čez štiri leta je uspeh ponovila še v Riu. Leta 2017 je postala profesionalna boksarka; zadnjič je stala v ringu 20. septembra, ko je po petih zmagah med profesionalkami prišla do prvega remija.

image
Zadnjič je bila v ringu 20. septembra. FOTO: Reuters

 

V navdih številnim mladim ženskam


Z vsemi temi uspehi je postala športna junakinja, pa čeprav se je njena boksarska pot v domačem Leedsu začela po naključju. Ko je bila stara 12 let, jo je mama vzela s seboj v telovadnico, kjer je obiskovala aerobiko, saj ni dobila varstva. Že leto po tem je tekmovala. »Zelo dobro se spomnim svoje prve tekme. Bilo je v moškem boksarskem klubu v vzhodnem Leedsu, boksala sem tri runde in zmagala, ne spomnim pa se imena dekleta, ki sem ga premagala,« je povedala za Yorkshire Evening Post.

Je biseksualka in zato tudi v navdih osebam iz skupnosti LGBT. Britanski Independent jo je leta 2012, ko je kot prva oseba, ki je javno oznanila svojo spolno usmerjenost, osvojila zlato olimpijsko medaljo v boksu, razglasil za najvplivnejšo v tej skupnosti. BBC jo je leta 2015 uvrstil na svojo lestvico Sto žensk.