Tajska Greta Thunberg

Ralin Satidtanasarn se je podala v boj s plastiko, saj na Tajskem povprečni prebivalec porabi po 3000 vrečk na leto

Objavljeno
17. september 2019 17.00
Posodobljeno
17. september 2019 17.10
Dvanajstletna Ralyn Satidtanasarn se s supom podaja na čistilne akcije po kanalih v Bankoku Foto Sophie Deviller/ AFP
S. B.
S. B.
»Sem otrok v vojni. Skušam ostati optimistična, a sem tudi jezna. Naš svet izginja,« je za tiskovno agencijo AFP dejala 12-letna tajska deklica Ralin Satidtanasarn z vzdevkom Lilly, ko se je namesto k pouku s supom odpravila čistit bangkoški kanal, iz katerega pobira plavajočo umazanijo. Podala se je v boj s plastiko, saj v njeni domovini povprečni prebivalec porabi po 3000 plastičnih vrečk za enkratno uporabo na leto, kar je 12-krat več od prebivalcev EU. Tajska je šesta največja onesnaževalka oceanov.

Ralin Satidtanasarn slovi kot tajska Greta Thunberg in je pred tremi meseci slavila prvo večjo zmago. Vodstvo največje verige supermarketov v Bangkoku Central je prepričala, da kupcem enkrat na teden ne podarijo več plastičnih vrečk. Ta mesec je podobno odločitev sprejela še ena od največjih verig, 7-Eleven; brezplačne plastične vrečke za enkratno uporabo bodo v trgovinah prepovedali januarja prihodnje leto.

Letos so na probleme, ki jih povzročajo te škodljive spremljevalke našega vsakdana, opomnile pretresljive podobe poginulih morskih sesalcev z želodci, polni plastike. Zaradi poginulega mladička morske krave minuli mesec, za katerim so žalovali na družbenih omrežjih, je znova oživela vladna razprava o predlogu, da bi do leta 2022 prepovedali večino plastike za enkratno uporabo. A kritiki so prepričani, da je treba uveljaviti tudi stroge kazni.

image
AFP Ralyn Satidtanasarn je boj z onesnaževanjem okolja začela pri 8. letih Foto Sophie Deviller/ AFP

 

Začela je pri 8. letih


Mladenka z ameriškimi koreninami se je podala v aktivizem pri osmih letih, ko je s starši počitnikovala na jugu Tajske. Presunila jo je plaža, preplavljena s smetmi. S starši so jo očistili, a že naslednji dan je morje navrglo na obalo nove. Potem se je podala v boj proti podnebnim spremembam in onesnaževanju Greta Thunberg ter jo opogumila, da je protestirala pred tajskimi vladnimi stavbami. »Ko starši ničesar ne ukrenejo, moramo otroci,« je poudarila. Poleg tega, da se udeležuje čistilnih akcij lokalnega združenja Trash Hero, si kdaj vzame čas tudi za igro. Pri boju s plastiko in odpadki jo podpirajo starši in ji pomagajo pisati pisma, ki jih pošilja na Organizacijo združenih narodov in vladne predstavnike.

Lilly je glas tajske mladine, toda lobiji in zlasti petrokemična industrija, ki prispeva 5 odstotkov bruto domačega proizvoda ter zagotavlja na tisoče delovnih mest, so močni, zato je težko kaj spremeniti, kakor razmere vidijo drugi aktivisti v tej državi.