»To je naša Evita«

Ameriški predsednik Donald Trump je primerjal politično nasprotnico Alexandrio Ocasio-Cortez s slavno argentinsko prvo damo Evo Perón. 

Objavljeno
09. julij 2019 10.50
Posodobljeno
09. julij 2019 10.50
Najmlajša ženska, ki so jo doslej izvolili v ameriški kongres, je redna tarča konservativnih medijev. FOTO: Leah Millis/Reuters
J. K.
J. K.
Donald Trump je v intervjuju z novinarjem Timom Alberto, ki piše za revijo Politico, dejal, da ima mlada Alexandria Ocasio-Cortez prav toliko karizme, kot jo je nekoč imela Argentinka Eva Perón. Čeprav je o Ocasio-Cortezovi povedal, da »ne ve nič« in da si jo je zapomnil kot »norico, ki kriči na uličnem vogalu«, je priznal, da ima mlada kongresnica tudi določen talent. »To je naša Evita,« je poudaril.

Trumpove izjave bo mogoče prebrati v knjigi American Carnage: On the Front Lines of the Republican Civil War, ki vsebuje intervjuje, ki jih je Tim Alberta opravil s številnimi pomembnimi politiki iz republikanske stranke. Knjiga bo izšla 16. julija v ZDA, dostopna pa je že nekaterim medijem.


Premagala prekaljenega demokratskega kandidata

 
Devetindvajsetletna Ocasio-Cortezova je prejšnji teden v pogovoru za časnik The Hill dejala, da Združene države pod Trumpom drvijo proti fašizmu. Aktivistka z latinoameriškimi koreninami je zaslovela, ko je na lanskih kongresnih volitvah v New Yorku prepričljivo premagala demokratskega kandidata Josepha Crowleyja. Ena njenih prvih nalog v vlogi predstavnice ljudstva je bilo glasovanje za predsednika predstavniškega doma. Podprla je dosedanjo predsednico Nancy Pelosi, čeprav je bila v preteklosti velikokrat kritična do njenega vodenja.


Grešni kozel ameriške desnice


Najmlajša ženska, ki so jo doslej izvolili v ameriški kongres, je redna tarča konservativnih medijev, kot je Fox News, in republikanske stranke. Rodila se je in odraščala v newyorški četrti Bronx, kasneje pa diplomirala iz ekonomije in mednarodnih odnosov na univerzi v Bostonu. Med študijem je bila zaposlena pri senatorju Edwardu Kennedyju, sodelovala je tudi v predsedniški kampanji demokratskega kandidata Bernieja Sandersa. Tako kot Sanders zagovarja demokratični socializem.