Tri znane slovenske mame o materinstvu

Kaj so izzivi materinstva, kaj je pri tem najlepše, kakšen je pritisk okolice biti ‘popolna mama‘ – odgovarjajo Maja Štamol Droljc, Ana Žontar Kristanc in Teja Perjet.

Objavljeno
25. marec 2019 08.14
Posodobljeno
25. marec 2019 09.07
O materinstvu smo se pogovarjali s tremi znanimivimi mamami.
Maja Štamol Droljc, modna oblikovalka

Glavni izziv pri materinstvu mi je vzgojiti hčeri v pošteni, delovni, srčni osebi in ju obvarovati pred vsemi nevarnostmi mladostniških neumnosti, uporništva, drogami … Upam, da vlagam dovolj časa v druženje, pogovore, igranje z njima, da bosta v meni imeli zaupnico tudi takrat, ko bodo njuni hormončki šli svojo pot. Všeč mi je, ko katerakoli od njiju pride k meni, me prosi, da se umakneva v spalnico, kjer se stisne k meni in se želi pogovoriti o težavah, ki jih ima.

image
Maja Štamol Droljc z družino. FOTO: Andraž Purg

Ne vem, ali zavestno težim k temu, da bi bila popolna, se pa trudim, da vse svoje obveznosti opravim z enako mero odgovornosti. Predvsem pa se imam rada in si zjutraj, po tem ko se punci odpravita v šolo, privoščim dolg sprehod s kužkom, v miru pojem zajtrk, se uredim in odpravim v službo – to je moja »naložba«, ki mi pomaga bolje premagovati obveznosti dneva.

Usklajevanje kariere in družine ni preprosto, zagotovo pa gre, če imaš ob sebi družino, ki te podpira: punci se veselita mojih uspehov, enako kot se veselita skupnih izletov ali crkljanja doma. Predvsem pa imam moža, ki verjame vame in mi nesebično pomaga pri usklajevanju obojega.

Materinskega dneva sem se začela zavedati, odkar sem mama – predvsem pa zelo veliko pomeni hčerama, ki sta bili zelo žalostni, ko sem jima povedala, da bom letos na ta praznik še v Washingtonu.Ana Žontar Kristanc, Anina Kuhinja

image
Ana Žontar Kristanc z možem in sinovoma. FOTO: Tina Brinar

Glavni izziv materinstva so zame vsekakor hude alergije mojega starejšega fantka in posledično dolgoletni slab spanec. Biti mama zna biti naporno, ampak je po drugi strani tudi nekaj najlepšega, kar obstaja. Ni večje in bolj pristne ljubezni kot ljubezen mame do svojega otroka in obratno.

Po mojem mnenju je pritisk biti 'popolna mama' prevelik. Sama vem, da od sebe pričakujem vse to – biti dobra mama, žena, poslovna ženska, čeprav menim, da je to včasih zelo težko, sploh ko so otroci še zelo majhni. Imam srečo, da je moj partner res očka na mestu in tako veliko lažje usklajujem delo in družino.

Moji fantje so mi na prvem mestu in družina mi je pomeni največ. Materinski dan mi pomeni največ od vseh praznikov in priznam, da takrat pričakujem poljubček več in sem izjemno vesela kakšne risbice.

Teja Perjet, Cool mamacita

image
Teja Perjat, Cool mamacita z družino. FOTO: Osebni arhiv

Lagala bi, če bi dejala, da se s pritiski ne srečujem, otroka sta ravno prav stara, da se je začelo preizkušanje, kako daleč lahko gresta, in izziv je ohraniti mirno kri in ju obenem poskušati vzgajati. Potem je tu še usklajevanje posla in družine, saj si oba z Janijem prizadevava za res kvalitetno preživljanje časa z otroki, in zato je tudi ogromen izziv, da ne zanemarjava podjetja Tejani.

S pritiski biti 'popolna mama' se ne ukvarjam. Popolnost je relativna in za njo si niti približno ne prizadevam. Pomembne so mi družina, ljubezen in povezanost. To, da si zaupamo, se podpiramo in se sprejemamo take, kot smo, in da se pri tem zabavamo. Delo, poštenost in čista vest – to je zame popolnost ter ljubeča mama, ki otroka podpira in mu je na voljo, ko jo potrebuje.