Tudi ti, Placido

Operni zvezdnik se spopada z resnimi očitki o spolnem nadlegovanju. Zanj ga obtožuje osem žensk.

Objavljeno
13. avgust 2019 15.30
Posodobljeno
13. avgust 2019 15.44
Placido Domingo je letos gostoval tudi na Festivalu Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
A. Ž.
A. Ž.
Placido Domingo, legendarni operni pevec in dirigent – letos je gostoval tudi na Festivalu Ljubljana –, se spopada z resnimi očitki o spolnem nadlegovanju. Agencija Associated Press se je pogovarjala z osmimi žrtvami njegovih nadlegovanj, ki naj bi se dogajala tri desetletja.

Oseminsedemdesetletnega španskega zvezdnika obtožujejo, denimo, da je med poslovnimi kosili ves čas rinil v ženske, jih držal za roke ali jim otipaval kolena. Domingu očitajo neprestano vsiljivo poljubljanje. Agencija trdi, da se je pogovarjala z več kot tremi ducati oseb, ki so delovale v opernem orkestru, s pevkami, plesalkami ter odrskim osebjem, ki so potrdile informacije o neprimernem tenoristovem vedenju.

Domingo se na natančna vprašanja agencije ni odzval, odgovoril pa je s splošnim odgovorom, češ da so obtožbe neimenovanih oseb za dogodke pred tridesetimi leti netočne.»Kljub temu je boleče slišati, da sem morda koga prizadel ali da se je počutil nelagodno – ne glede na to, kako dolgo nazaj se je to zgodilo.« Pevec je v odgovoru zatrdil, da so bili vsi njegovi stiki po njegovem mnenju sporazumni. »Ljudje, ki me poznajo ali ki so sodelovali z mano, vedo, da nisem nekdo, ki bi namerno komu škodoval, ga užalil ali osramotil.« Med vrsticami pevčevega odgovora pa se vendarle skriva tudi priznanje: »Priznavam, da so pravila in standardi, veljavni danes, zelo drugačni, kot so bili v preteklosti.«

Povedal je, da se zaradi 50-letne operne kariere počuti blagoslovljenega in privilegiranega in da se bo držal najvišjih standardov.

image
FOTO: Blažž Samec/Delo


Poanta obtožb, ki jih je zbrala agencija, pa je nekoliko drugačna. Placido Domingo ni bil le operna zvezda, pač pa je imel v operi tudi velik vpliv. Sedem oseb je zatrdilo, da zato, ker so se pevčevemu nadlegovanju zoperstavile, niso dobile obljubljenih vlog. Zavrnitev je torej vplivala na njihove kariere.

Agencija opozarja tudi na ponavljajoče se vzorce Domingovega nadlegovanja. Operne pevke je v poznih večernih urah klicaril na domačo telefonsko številko, predlagal jim je, da bi se srečala – bodisi na pijači bodisi ob hrani. Med srečanjem pa je menda ponujal nasvete glede nadaljnje kariere.

Tarče njegovih vabil so bile predvsem mlajše pevke na začetku svoje profesionalne poti. Agencija navaja, da so ženske oblikovale svoje strategije izogibanja vsiljivemu zvezdniku. »Nikdar ne bodi sama s Placidom,« je bil eden od nasvetov. Celo v dvigalu, če bi se morale voziti same, so se zvezdniku izogibale.

Objavljeno besedilo agencije Associated Press obsega več kot 5000 besed; torej gre za zelo obsežno in temeljito raziskavo. Agencija sicer priznava, da ne razpolaga z materialnimi dokazi, ki bi potrdili navedbe – nadlegovanja so se dogajala, ko sporočila, poslana po telefonu, še niso obstajala. Večina sogovornic je v pogovor privolila pod pogojem anonimnosti, ker še vedno delujejo v opernem svetu.

Mezzosopranistka Patricia Wulf, ki je z Domingom nastopala v washingtonski operi, pa je agenciji dovolila objavo imena. Natančno je opisala način, kako jo je operni zvezdnik nadlegoval; med drugim s stavki: »Moraš iti zvečer domov?« Patricia Wulf mu je odgovorila, da mora domov in se umaknila. A je aranžma v washingtonski operi izgubila. Placido Domingo namreč ni bil le pevski zvezdnik, pač pa tudi umetniški direktor opere.