Ugandski pop zvezdnik izziva predsednika

Če pevec Bobi Wine ne bo v zaporu, bo kandidiral proti dolgoletnemu predsedniku Museveniju
Fotografija: Glasbenik in poslanec, katerega pravo ime je Robert Kyagulanyi, rad prepeva o demokraciji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Glasbenik in poslanec, katerega pravo ime je Robert Kyagulanyi, rad prepeva o demokraciji. FOTO: Reuters

Štiriinsedemdesetletni ugandski predsednik Robert Museveni je na oblasti že 35 let in se namerava čez dve leti potegovati še za šesti mandat. A načrte bi mu lahko prekrižal nekaj desetletij mlajši Bobi Wine, ki je v svet politike vstopil kot pop zvezdnik, zdaj pa je že dve leti poslanec. Predstavlja se kot zagovornik revnih in prepeva o socialnih krivicah in demokraciji.

Sedemintridesetletni zvezdnik je napovedal, da so bo leta 2021 udeležil predsedniške tekme, vprašanje pa je, ali ga uradna politika ne bo povsem onemogočila. V tem trenutku je njegova usoda namreč precej negotova zaradi obtožb, da je nameraval »vznemiriti, nadlegovati ali zasmehovati« predsednika Musevenija. Zgodba sega v lansko leto, ko so predsedniški konvoj zaustavili protestniki in ga domnevno kamenjali.

Bobi Wine, ki mu je v resnici ime Robert Kyagulanyi, je bil obtožen tudi spodbujanja nasilja, ker naj bi svoje privržence pozival k fizičnemu nasilju nad predsednikom. Pevec je trenutno na prostosti, saj je plačal varščino. Vse obtožbe zavrača, a če ga bodo kljub temu obsodili, mu grozi celo dosmrtna ječa. Že nekajkrat so ga spravili v hišni pripor, kar je spodbudilo številne njegove glasbene kolege, da so podpisali peticijo za njegovo osvoboditev. A primer ni osamljen. Po podatkih Reporterjev brez meja je svoboda izražanja v Ugandi zelo omejena, predsednik namreč ne prenaša kritiziranja.
 

Komentarji: