Umor brez razmišljanja

Namesto vlomilca je bela policistka ustrelila črnega soseda, ki je jedel sladoled, dobila pa deset let zapora.

Objavljeno
03. oktober 2019 11.00
Posodobljeno
03. oktober 2019 11.28
Za tragično streljanje kot posledico izjemno nesrečnega spleta okoliščin je Amber Guyger dobila deset let za rešetkami. FOTO: Reuters
G. U.
G. U.
Pred dobrim letom je 31-letna policistka Amber Guyger odprla vrata stanovanja in v njem zagledala mladega črnca. Brez razmišljanja je izvlekla pištolo in ga ustrelila. Ker imajo v Združenih državah Amerike in zlasti v Teksasu, kjer se je to zgodilo, precej drugačne zakone o tem, kako lahko kdo zaščiti svojo lastnino, kot pri nas, bi se lahko vse skupaj za belopolto policistko iz Dallasa končalo brez posledic. A so jo v torek spoznali za krivo umora 26-letnega Bothama Jeana. Ni ga namreč ustrelila v svojem, ampak v njegovem stanovanju.

Tako obtožena (nekdanja) policistka kot njena obramba sta zatrdili, da je to bila tragična pomota, in gotovo je dejansko bila. Amber Guyger se je vrnila domov po skoraj 14-urni izmeni in je v garaži namesto tipke za tretje pritisnila tipko za četrto nadstrop­je. Namesto v svoje stanovanje 1378 je vstopila v nezaklenjeno stanovanje 1478 nadstropje više. Čeprav Jean ni delal nič grozečega, ampak je jedel sladoled, ga je policistka takoj ustrelila. Ko je ugotovila, da ni ustrelila vlomilca, ampak soseda, je poklicala reševalce, a ker mladeniču ni nudila prve pomoči, je izkrvavel.

Primer je vzbudil veliko pozornosti, ker je bila žrtev temnopolta in strelka belopolta. Če belopolti policisti ustrelijo črnca, se v ZDA velikokrat izvlečejo brez posledic. Vendar porota v tem primeru ni sprejela zagovora policistke, da je bila izžeta in da se je, ko je v stanovanju videla mladega črnca, počutila ogroženo. Brez milosti jo je spoznala za krivo umora, čeprav bi lahko uboj obravnavala manj strogo. Nekdanjo policistko, ki je ves čas sojenja jokala in trdila, da bi raje umrla kot ustrelila nedolžnega človeka, bi lahko doletela celo dosmrtna ječa, a ji je sodišče dosodilo deset let za rešetkami.

Eden od najbolj tragičnih primerov, ko je beli policist ustrelil črnca, se je zgodil jeseni pred petimi leti, ko je Timothy Loehmann v Clevelandu v zvezni državi Ohio ustrelil 12-letnega črnega dečka Tamirja Ricea. Fant je imel v rokah pištolo igračo. Porota je Loehmanna, belca in parterja v patrulji, oprostila, vendar so strelca pozneje kljub temu odpustili iz policije. Vzrok ni bil strelski incident, ampak so menda ugotovili, da je v prijavi za službo navedel napačne podatke. Zaradi številnih tragičnih primerov policijskega nasilja nad temnopoltimi in nepravičnih sojenj njihovim morilcem nasploh je nastalo gibanje Black Lives Matter (Življenja črncev štejejo), ki se bori proti sistematičnemu rasizmu, uperjenemu proti temnopoltim.