Umrl je Martin Sagner, legendarni Dudek

Najbolj je bil znan po vlogi v zimzeleni hrvaški humoristični nadaljevanki Gruntovčani.  

Objavljeno
12. november 2019 14.15
Posodobljeno
12. november 2019 14.59
Kot Dudek z ženo Regico. Foto Wikipedija
STA
STA
V Zagrebu je včeraj zvečer umrl priljubljeni hrvaški televizijski, filmski in gledališki igralec Martin Sagner, poročajo hrvaški mediji. Najbolj je bil znan po vlogi Dudeka v hrvaški humoristični nadaljevanki Gruntovčani.

Sagner se je rodil leta 1932 v Novigradu Podravskem. Njegovo kariero je najbolj zaznamovala vloga Andrije Draža Katalenića - Dudeka v nadaljevanki Gruntovčani iz sredine 70. let prejšnjega stoletja. Številnim gledalcem na območju bivše Jugoslavije se je v spomin zapisal kot simpatični in preprosti kmet Dudek iz Podravine.S partnerko v nadaljevanki, hrvaško igralko Smiljko Bencet, ki je nastopala v vlogi njegove žene Regice, je ustvaril neponovljivo kemijo, je danes poročal portal epodravina.hr, kjer so tudi izpostavili Sagnerjevo naklonjenost Podravini.

Odigral je še več deset drugih filmskih in gledaliških vlog, večinoma med letoma 1960 in 1990. Nazadnje je leta 2004 nastopil v filmu Dolga mračna noč v režiji Antuna Vrdoljaka.

Ob neki priložnosti je za hrvaške medije povedal, da je vloga Dudeka zaznamovala tudi njegova poslanska mandata v hrvaškem saboru v prvi polovici 90. let. Pred tem je v vrstah hrvaške vojske sodeloval v vojni na Hrvaškem.