Umrl je Robert Evans, producent filma Boter in Kitajska četrt

Poleg filmov je bil znan tudi po razpuščenem življenjskem slogu, med drugim se je kar sedemkrat poročil.
Fotografija: FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Mario Anzuoni/Reuters

V 89. letu starosti je v Kaliforniji umrl legendarni hollywoodski producent Robert Evans, ki je sodeloval pri filmih iz 70. let minulega stoletja, kot so Rosemaryjin otrok, Boter in Kitajska četrt. Leta 1966 je prevzel položaj vodje produkcije pri Paramount Pictures in čeprav je bil star šele 36 let, je produciral filme, ki so podjetje rešili pred stečajem in ga popeljali na vrhunec slave.

Med filmi je bil tudi Boter iz leta 1972, ki ga je režiral Francis Ford Coppola in v katerem sta v glavnih vlogah nastopila Marlon Brando in Al Pacino. Za film Kitajska četrt v režiji Romana Polanskega si je leta 1974 kot producent prislužil nominacijo za oskarja.


»Poba ostaja v filmu«


Robert Evans se je rodil v New Yorku leta 1930. Z bratom Charlesom sta ustanovila uspešno blagovno znamko ženskih oblačil, nakar je Robert odšel v Los Angeles, kjer se je preizkusil kot igralec. Leta 1957 je nastopil v filmu, posnetem Hemingwayevem romanu Sonce tudi vzhaja.

Pisatelj je menda temu nasprotoval, a je vodja studia 20th Century Fox Darryl Zanuck vztrajal. »Poba ostaja v filmu,« je dejal Zanuck in Evans je te besede pozneje uporabil za svojo avtobiografsko knjigo in dokumentarni film. Vendar Evans kot igralec nikoli ni bil uspešen in se je zato posvetil produkciji. Paramount Pictures je zapustil leta 1975, kariero pa bolj ali manj uspešno nadaljeval do upokojitve. Bil je znan po uživanju kokaina in osvajanju žensk, med drugim se je kar sedemkrat poročil.

Komentarji: