Umrl je Robert Foster

Z vlogo v Tarantinovem filmu leta 1997 se je vrnil med zvezde.
Fotografija: V minulih letih se je pojavil v Lynchevi drami Mulholland Drive ter oživljeni seriji Twin Peaks in Breakin Bad. FOTO: Imdb
Odpri galerijo
V minulih letih se je pojavil v Lynchevi drami Mulholland Drive ter oživljeni seriji Twin Peaks in Breakin Bad. FOTO: Imdb

V starosti 78 let se je poslovil ameriški igralec Robert Foster, ki je bil nomiran za oskarja za vlogo Maxa Cherryja v kultnem Tarantinovem filmu Jackie Brown. Umrl je v petek na svojem domu v Los Angelesu za posledicami raka na možganih.

Foster se je rodil leta 1941 v Rochestru v New Yorku, z igralstvom pa se je srečal povsem naključno. Sledeč dekletu, ki mu je bilo všeč, se je znašel na avdiciji za muzikal Bye Bye Birdie, kjer so mu dodelili vlogo.

Pozneje ga je odkril slavni režiser John Huston in tako je poleg Marlona Branda in Elizabeth Taylor  igral v filmu Odsevi v zlatem očesu (1967). Igralec z enigmatičnim nasmehom je nato nastopil v romantični drami Medium Cool (1969) in detektivski televizijski seriji Banyon (1972–1973).


Tarantino ga je znova odkril


Po seriji je Foster utonil v pozabo. Igral je v več kot sto filmih B-kategorije, ki pa jih je občinstvo hitro pozabilo. »Moral sem nahraniti štiri otroke, zato sem sprejel prav vsako vlogo,« je lani povedal za časnik Chicago Tribune. »Na koncu sem ostal brez agenta, odvetnika, brez vsega.«

Šele z vlogo v Tarantinovem filmu leta 1997 se je vrnil med zvezde. »Quentinu Tarantinu sem dolžan kariero, zadnjih štirinajst let pa je bilo čudovitih,« je povedal za časnik. Čeprav se mu je izmaknil oskar za najboljšo stransko vlogo – prejel ga je Robin Williams za Dobrega Willa Huntinga –, je prejel številne ponudbe za nove filme.

V zadnjih letih se je pojavil v Lynchevi drami Mulholland Drive ter oživljeni seriji Twin Peaks in Breakin Bad. Od Fosterja so se poslovili številni igralci, kot so Samuel L. Jackson, Pam Grier in Bryan Cranston. »Nikoli ne bom pozabil, kako je bil dober do mene, ko sem začel kot mladi igralec v Hollywoodu,« je na twitterju zapisal Cranston, zvezda serije Breaking Bad.

Več iz te teme:

Komentarji: