Umrla češka olimpijska prvakinja Dana Zatopkova

Dana in Emil Zatopek sta bila prva zakonca v športni zgodovini, ki sta v istem dnevu osvojila vsak svoje olimpijsko zlato.
Fotografija: StatRacunalnik
Odpri galerijo
StatRacunalnik

Nekdanja češka atletska prvakinja Dana Zatopkova in žena legendarnega tekača Emila Zatopka je v 98. letu starosti umrla. V zgodovino se ni zapisala le zaradi uspehov v športu, pač pa tudi s poljubom, ki ga je dala možu, ko je na olimpijskih igrah v Helsinkih leta 1952 presenetljivo zmagal v maratonu. Svet je obkrožila črno-bela fotografija, Dana in Emil pa sta postala prva zakonca v športni zgodovini, ki sta v istem dnevu osvojila vsak svoje olimpijsko zlato. »Bil je lep poljub in zaslužil si ga je,« je kasneje za medije povedala atletinja.

Dana Zatopek je na omenjenih igrah zmagala z metom kopja 50,47 metra ter na drugo in tretjo stopničko potisnila tekmici iz nekdanje Sovjetske zveze. Osem let kasneje je v Rimu osvojila še olimpijsko srebro.
 

Šest ur starejša


Emil Zatopek FOTO: Wikipedija
Emil Zatopek FOTO: Wikipedija
Dana in Emil Zatopek, ki je umrl leta 2000, sta imela veliko skupnega. Prvi podatek, ki ju je združeval, je bil že datum rojstva: rodila sta se 19. septembra 1922, le da je bila Dana šest ur starejša.

»Je prav v redu, zelo čedna, visoka in vitka, s kratkimi kostanjevimi lasmi, svetlim sivim pogledom, lepim, odločnim in blagim nasmeškom in za nameček meče kopje,« je prvi stik s svojo bodočo ženo, ko jo je opazil na atletskem mitingu v Zlinu, opisal Emil Zatopek v knjigi Teči. Dva meseca po igrah v Londonu 1948 sta dahnila usodni da.

V takratni Češkoslovaški nista bila le športna zvezdnika, ampak tudi zgled številnim rojakom, njuno življenje pa se je močno spremenilo po praški pomladi 1968 in vdoru sovjetskih sil v Prago. Ko je Emil izrazil, da obsoja invazijo sil pakta, so mu prepovedali bivanje v Pragi. Poslali so ga v rudnik urana, kjer je šest let preživel v nemogočih razmerah (trikrat se mu je uspelo izmuzniti in obiskati ženo), dokler ga niso poklicali v Prago in ga »povišali« v smetarja. Kasneje je dobil službo arhivarja, Dana je našla zaposlitev kot trenerka.

Komentarji: