Umrla je mati nemške kanclerke Angele Merkel

Herlind Kasner je učila angleščino do pozne starosti. »Če si dober, ti nihče ne more nič!« je učila otroke v restriktivni komunistični družbi.

Objavljeno
10. april 2019 19.52
Posodobljeno
10. april 2019 19.54
Po medijskih poročilih je devetdesetletna Herlind Kasner umrla že v začetku aprila. FOTO: Reuters
Berlin – Nemška kanclerka Angela Merkel je zgodaj popoldne še odgovarjala na parlamentarna vprašanja, le nekaj ur kasneje je javnost izvedela za smrt njene devetdesetletne matere. Vladni predstavnik za tisk je javnost prosil za spoštovanje zasebnosti, po medijskih poročilih pa je devetdesetletna Herlind Kasner umrla že v začetku aprila. Pogreb bo v njenem domačem brandenburškem Templinu.

Učiteljica angleščine in latinščine, ki se je po rojstvu najstarejše hčerke z zdaj že pokojnim možem, evangeličanskim pastorjem, iz Hamburga preselila v tedanjo Nemško demokratično republiko, je nedvomno odločilno vplivala na odraščanje in razvoj krščanskodemokratske kanclerke, saj – kot so povedali znanci iz otroštva – »v nemških pastorskih družinah pri mizi govori oče, odloča pa mati«.


Pastorski družini marsikaj prepovedano


Kanclerkina mati je tudi v restriktivni komunistični družbi, kjer je bilo pastorski družini marsikaj prepovedano, svoje otroke učila, da če si dober, ti nihče ne more nič. Hči Angela, v svojem prvem zakonu poročena Merkel, je ta učenja izvedla do popolnosti in se povzpela na sam politični vrh združene Nemčije. Če je kaj povzela po materi, pa se tudi po končanju aktivne politične kariere ne bo čisto umaknila v pokoj.

Herlind Kasner, ki se je po združitvi Nemčije sicer pridružila socialdemokratski stranki, je učila do pozne starosti, še februarja pa je prejela naziv častne meščanke Templina.