Umrla modna ikona Gloria Vanderbilt

Stara je bila 95 let.
Fotografija: Kot odrasla oseba je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postala znana v povezavi z vrsto modnih dodatkov, parfumov in gospodinjskih izdelkov, ki so nosili njeno ime. FOTO: Stephen Chernin/AFP
Odpri galerijo
Kot odrasla oseba je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postala znana v povezavi z vrsto modnih dodatkov, parfumov in gospodinjskih izdelkov, ki so nosili njeno ime. FOTO: Stephen Chernin/AFP

V 96. letu starosti je umrla modna oblikovalka Gloria Vanderbilt, potem ko so ji v začetku meseca odkrili raka na želodcu. Veljala je za eno najbogatejših dedinj v zgodovini ZDA. »Bila je izjemna ženska, ki je ljubila življenje in ga je živela po svojih lastnih pravilih,« je njen sin Anderson Cooper, sicer znani televizijski voditelj pri CNN, zapisal v izjavi za javnost. »Bila je slikarka, pisateljica in oblikovalka, a tudi izjemna mati, žena in prijateljica.«

Gloria Laura Morgan Vanderbilt, rojena v New Yorku leta 1924, je odrasla v Franciji. Njen oče, finančnik Reginald Vanderbilt, je zaradi zastrupitve z alkoholom umrl, ko je bila še dojenček.

Vanderbiltova se je prvič poročila že pri 17 letih, nato pa je še trikrat skočila v zakonski stan. FOTO: AFP
Vanderbiltova se je prvič poročila že pri 17 letih, nato pa je še trikrat skočila v zakonski stan. FOTO: AFP


V zgodnji mladosti je bila v središču medijske pozornosti; poimenovali so jo »revna mala bogata deklica«, saj se je razvnel hud boj za njeno skrbništvo med mamo in očetovo izjemno bogato sestro. Slednja je zmagala v sodnih postopkih in Gloria je pri 21 po očetu podedovala 4,3 milijona dolarjev vreden skrbniški sklad.

Kot odrasla oseba je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postala znana v povezavi z vrsto modnih dodatkov, parfumov in gospodinjskih izdelkov, ki so nosili njeno ime.

Posebej je bila prepoznana po modrih kavbojkah, ki jih je pomagala oblikovati. FOTO: Astrid Stawiarz/AFP
Posebej je bila prepoznana po modrih kavbojkah, ki jih je pomagala oblikovati. FOTO: Astrid Stawiarz/AFP


Posebej je bila prepoznana po modrih kavbojkah, ki jih je pomagala oblikovati. »Če ste živeli v zgodnjih osemdesetih, je bilo zelo težko spregledati kavbojke, ki jih je pomagala ustvariti,« je dejal njen sin Cooper.

Vanderbiltova se je prvič poročila že pri 17 letih, nato pa je še trikrat skočila v zakonski stan. Dva sinova je imela z dirigentom Leopoldom Stokowskim, dva pa z Wyattom Emoryjem Cooperjem. Njena življenjska zgodba je med drugim navdihnila Paula McCartneyja, ki je izdal singel Mrs. Vandebilt.

Komentarji: