V Savdski Arabiji ne bo nastopila

Ameriška glasbenica ne bo zapela v Džidi, ker meni, da Savdska Arabija krši pravice žensk in skupnosti LGBT.

Objavljeno
10. julij 2019 16.13
Posodobljeno
10. julij 2019 16.13
Njeno odločitev je pohvalila neprofitna organizacija Human Rights Watch. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
J. K.
J. K.
Nicki Minaj je odpovedala nastop na glasbenem festivalu Jeddah World Fest v Savdski Arabiji. V obmorskem mestu na arabskem polotoku bi morala nastopiti 18. julija, vendar si je premislila zaradi pomanjkanja pravic žensk in istospolne skupnosti v tej državi.

V Savdski Arabiji so istospolne zveze prepovedane, na številnih javnih krajih pa se moški in ženske ne smejo družiti. »Po tehtnem premisleku sem se odločila, da odpovem koncert,« je sporočila 36-letna raperka. »Čeprav si ne želim nič drugega kot nastopiti pred svojimi oboževalci, je pomembno, da pokažem svojo podporo ženskam in skupnosti LGBT.«
 

Zamerila se domačinom


Njeno odločitev je pohvalila neprofitna organizacija Human Rights Watch. »Hvala, Nicki Minaj, ker si se odpovedala nastopu in se zavzela za pravice zati ranih v tej državi. Navdihnila si milijone ljudi po vsem svetu, tvoja zavezanost k človekovim pravicam in dostojanstvu je izjemna,« so na twitterju zapisali predstavniki organizacije.

Od arabskih državljanov pa se je po njeni odpovedi na družbenih omrežjih usul plaz kritik, pevko so obtožili, da ne spoštuje njihovih zakonov in stoletja stare tradicije.


Od skromnih začetkov do svetovnih glabenih lestvic


Zvezdnica, ki je poleg glasbe znana tudi po bujnih oblinah in silikonskih vsadkih, se je rodila leta 1982 v karibski otoški državi Trinidad in Tobago. Ko je bila stara pet let, se je z mamo odselila v New York. Prvi studijski album Pink Friday je izdala leta 2010. Album se je uvrstil na prvo mesto ameriške lestvice Billboard 200 in kar trikrat dosegel platinasto naklado.

Čez dve leti je izšel Pink Friday: Roman Reloaded, ki se je znašel na vrhu svetovnih glasbenih lestvic. Leta 2013 je posodila svoj glas mladi mamutinji Steffie v animiranem filmu Ledena doba 4: Celinski premiki.