Vedno si je želel biti svoboden

Ameriški glasbenik Iggy Pop, najbolj znan po uspešnicah Lust for Life, Candy ..., pa tudi po tem, da je (na odru) skoraj brez izjeme »zgoraj brez«, je aprila dopolnil 72 let, a se očitno ne namerava ustaviti.

Objavljeno
23. julij 2019 09.15
Posodobljeno
23. julij 2019 09.15
Iggy Pop, vedno energičen na odru. FOTO: AFP
J. Z. G.
J. Z. G.
Ameriški glasbenik Iggy Pop, najbolj znan po uspešnicah Lust for Life, Candy, I'm Bored ..., pa tudi po tem, da je (na odru) skoraj brez izjeme »zgoraj brez«, je aprila dopolnil 72 let, a se očitno ne namerava ustaviti.

V začetku­ septembra bo izdal album Free, ki bo že 18. v njegovi samostojni karieri, že prej jih je z garage punk zasedbo ­Stooges izdal sedem. Album Free prihaja po Post Pop Depression, izdanem leta 2016, a kakor pravi pionir punk rocka, bo to nekaj posebnega, nekaj, kar ne bo imelo ničesar skupnega z njegovimi prejšnjimi stvaritvami.

image
WENN.com Iggy Pop ni samo glasbenik, pač pa občasno zaigra tudi v kakšnem filmu. Pogosto sodeluje z Jimom Jarmuschem. Foto Fs2 Wenn.com
Pri ustvarjanju je sodeloval z glasbenikoma Leronom Thomasom in Sarah Lipstate, »gre pa za album, na katerem umetniki, ki sem jim posodil glas, govorijo namesto mene«, je o delu povedal glasbenik in dodal, da bo slabe tri tedne po izidu albuma, 26. septembra, izšla še njegova knjiga Til Wrong Feels Right. V njej bodo izbrane pesmi z nekaj umetniškimi deli in fotografijami ter njegova samorefleksija o karieri.

Poudaril je, da si je vedno želel biti svoboden. »Vem, da je to iluzija in da je svoboda le občutek, ampak vse življenje sem živel v prepričanju, da je to edino, čemur je vredno slediti,« je povedal glasbenik, ki je igral tudi v nekaj filmih (npr. Kava in cigarete, Barva denarja, v letošnjem Mrtvi ne umirajo) in je brez dvoma zaznamoval popularno kulturo 20. stoletja.

Trikrat je nastopil tudi v Sloveniji, nazadnje leta 2008 v Ljubljani, kjer je bil že leta 1993, leto pozneje tudi v Izoli, po odru pa od nekdaj in še zdaj nori podobno kot neustavljivi Mick Jagger (The Rolling Stones) ali (nekoliko mlajši) Jon Spencer.