Vojna s teroristi – in Trumpom

Po petkovem terorističnem napadu se je oglasil londonski župan Sadiq Khan.

Objavljeno
02. december 2019 13.00
Posodobljeno
02. december 2019 14.23
Khan na današnji žalni slovesnosti za žrtve zadnjega terorističnega napada v Londonu. FOTO: Reuters
A. R. K.
A. R. K.
»Teroristi so v našem mestu že prej poskušali sejati strah, sovraštvo in razkol. Nikoli jim ni uspelo in ne bo jim uspelo zdaj. Londona ne bodo zastrašili ali si ga pokorili. Nasprotno: podvojili bomo napore, da ostanemo odločni, neuklonljivi in združeni pred takšnim zlom.

Terorizem je dejanje popolne strahopetnosti in vse sile bomo usmerili v to, da pripeljemo pred roko pravice vse, ki so tem patetičnim posameznikom nudili podporo,« je v odprtem pismu, objavljenem v Guardianu, ob petkovem terorističnem napadu na London Bridgeu, ki je terjal dve življenji, 12 ljudi pa je bilo ranjenih, zapisal londonski župan Sadiq Khan.

Župan je v pismu opozoril na neustrezno zakonodajo, saj je zločin zagrešil 28-letni povratnik Usman Khan, ki je bil leta 2012 že obsojen zaradi terorističnih napadov. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Terorista so sicer obvladali mimoidoči, v posredovanju policije pa je bil ubit.

»Niti malo ne dvomim, da bomo v prihodnjih dneh Londončani svetu še enkrat pokazali, zakaj je naše glavno mesto največje mesto na svetu. Nikomur ne bomo dovolili, da nas razdeli ali ogrozi naš način življenja. Branili bomo svoje vrednote in teroristom nikoli ne bomo dovolili zmagati,« je še zapisal Khan.

image
Londonski župan in nekdanji poslanec laburistov je po izobrazbi pravnik, ki se je pred politično kariero posvečal predvsem človekovim pravicam. FOTO: Reuters


Devetinštiridesetletni Sadiq Khan je prvi mož britanske prestolnice od leta 2016, od leta 2005 do 2016 pa je bil član parlamenta. V južnem Londonu rojeni laburist je odraščal v delavski družini in diplomiral iz prava. Kot politik se je glasno zavzemal za britanski obstoj v EU in za pomembnejšo vlogo Britanije v Uniji.

Khan je znan tudi po srditih spopadih z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom na twitterju. Začelo se je med predvolilno kampanjo, ko je Trump napovedal prepoved vstopa za muslimane v ZDA, Khan pa je izrazil upanje, da bo volitve »grdo izgubil«. Julija letos je Khan Trumpove govore na predvolilnih shodih primerjal s »fašistično retoriko 20. stoletja«, Trump pa je v svojem slogu odvrnil, da je Khan »zguba« in »zelo neumen«.