Vprašljiv obstoj romskega cirkusa v Franciji zaradi vse večje nestrpnosti

V zadnjih letih je romskem cirkusu Cirque Romanes težje najti francoska mesta izven prestolnice, kjer bi jim dovolili nastopati in to zaradi njihovega porekla.

Objavljeno
08. junij 2019 07.00
Posodobljeno
08. junij 2019 07.00
FOTO: Philippe Wojazer/REUTERS
Zadnjih 25 let romski cirkus Cirque Romanes vsako zimo v 16. pariškem okrožju postavi svoj veliki rdeči šotor. Od francoske prestolnice se poslovijo z zadnjo spomladansko predstavo sezone pred poletnim gostovanjem po celotni Franciji.

Direktor cirkusa je povedal, da so jim letos prošnjo za dovoljenja v francoskih mestih Lille, Strasbourg in Rennes letos mestne oblasti zavrnile, pri čemer navajajo razlog za zavrnitev velikost šotora in število vozil, kar do sedaj po njihovih izkušnjah nikoli ni bila ovira. Toda Romi verjamejo, da je pravi vzrok populistično in nacionalno mnenje v Franciji in njihovo vse večje podpihovanje nacionalizma.

»Veliki cirkusi imajo predstave v vseh francoskih mestih. Nekateri imajo šotore, ki merijo 80 metrov, vsi imajo živali. Veliki cirkusi imajo na svoji strani okoli 100 vozil. Mi imamo le 20-metrski šotor, nimamo živali. Imamo osem do deset majhnih prikolic in tovornjak, kaj jih moti? Prepričan sem da zaradi tega, ker smo Romi.«

Predstavnica mesta Rennes je dejala, da je bila prošnja romskega cirkusa zavrnjena, ker so predstavniki cirkusa naslovili svojo prošnjo na napačen oddelek. Zavrnitev je bila razveljavljena v začetku maja.

»Strasbourg bo sprejel končno odločitev o tej zadevi 12. junija«, je dejala mestna predstavnica. Lille pa se ni odzval na prošnjo za preiskavo.

Medtem ko so cirkusanti, žonglerji in umetniki na trapezu v Parizu še naprej privlačili navdušeno množico, je bil njihov kamp tam večkrat vandaliziran, odkar so se junija 2015 preselili v pariško 16. okrožje, ki velja za nadpovprečno mestno četrt. »Razbita okna in uničena električna napeljava, prav tako pa smo predmet bizarnih govoric, kot je ta, da 16. okrožju ni več mačk, saj da smo jim pojedli Romi vse mačke. Na skrajno desničarsko usmerjenem shodu, ki je potekal leta 2015 v bližini mesta, kjer smo imeli predstave, so agresivni obritoglavci blokirali vrata cirkuskiega šotora in spraševali naše nastopajoče, če so Francozi in ali so krščani. Z vse večjim desnim ekstremizmom v Franciji nas Rome skrbi za prihodnost cirkusa«.

Skrajno desna stranka Rassemblement National, z Marine Le Pen na čelu, je doživela preporod na valu nacionalističnih čustev, saj je stranka dobila največje število francoskih glasov na volitvah v Evropski parlament prejšnji mesec.

Za pariško občinstvo je lahko obstoj Cirque Romanes dejansko del odpora proti skrajno desnemu toku.

Člani cirkusa upajo, da bodo lahko dobili spodbudo od regij, mestnih hiš in županov, tako kot v Parizu, da bodo lahko še naprej nastopali tudiv drugih mestih in krajih, ker menijo, da je treba preprečiti porast ekstremizma.