Vrača se na televizijo v Kavlju 22

Oskarjevec je pojasnil, da se ni izogibal televiziji, ker bi imel kaj proti njej, ampak je preprosto sodeloval pri projektih, pri katerih je bila v ospredju dobra zgodba.

Objavljeno
13. maj 2019 09.35
Posodobljeno
13. maj 2019 09.57
Ameriški igralec je za stransko vlogo v filmu Siriana dobil oskarja. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Si. B.
Si. B.
Dvajset let po tistem, ko je zapustil ameriško TV-serijo Urgenca, se George Clooney vrača na televizijo, tokrat v nadaljevanki, prirejeni po vojni satiri Josepha Hellerja Kavelj 22 iz leta 1961. Istoimenska miniserija bo doživela svetovno premiero ta teden. Clooney v njej igra polkovnika Cathcarta, je pa tudi eden od izvršnih producentov in režiser dveh epizod. Povedal je, da je bilo sodelovanje pri nastajanju TV-serije zelo zabavno, čeprav je težko povedati tako kompleksno zgodbo v tako kratkih delih.

Kavelj 22 se dogaja v drugi svetovni vojni in opisuje življenje pilotov ameriške vojske, ki morajo opravljati bojne polete na italijanskem ozemlju, in njihove poskuse, da bi se temu izognili. Izraz kavelj 22 je sčasoma postal del vsakdanjega jezika in pomeni situacijo, iz katere ni izhoda zaradi logične zanke.

Ni se izogibal televiziji

Clooney je pojasnil, da se ni izogibal televiziji, ker bi imel kaj proti njej, ampak je preprosto sodeloval pri projektih, pri katerih je bila v ospredju dobra zgodba. Oseminpetdesetletni igralec je zaslovel pred 25 leti kot dr. Douglas v Urgenci; za vlogo je bil trikrat nominiran za emmyja. Njegov komercialno najuspešnejši film je bil Oceanovih 11 (z vsemi različicami), z zlatimi palmami je bil nagrajen za vloge v filmih Kdo je tu nor? (2000), Siriana (2005) in Potomci (2015).

Za stransko vlogo v Siriani je dobil oskarja, drugič je nagrado ameriške filmske akademije prejel kot producent filma Misija Argo (2012). Znan je tudi po političnem delovanju in humanitarnem delu. Leta 2015 se je poročil z odvetnico libanonskega rodu Amal Alamuddin, čez dve leti sta dobila dvojčka, hčer Ello in sina Alexandra.