Za preživetveni nagon gre

»To je nerazumljivo,« se je ob novici, da bodo kar pet let prej – pogojno – izpustili iz zapora 72-letno Wando Barzee, ki je leta 2002 nekdanjemu uličnemu pridigarju pomagala pri ugrabitvi takrat 14-letne Elizabeth Smart, odzvala danes tridesetletnica.

Objavljeno
13. september 2018 09.00
Posodobljeno
13. september 2018 09.00
Elizabeth Smart si je kljub travmatični izkušnji opomogla in si ustvarila družino. FOTO FB Profil Elizabeth Smart
Iz zapora v Utahu so sporočili, da so napačno izračunali čas, ko bi morala Wanda Barzee, ki je v zaporu od marca 2003, sedeti za zapahi. Ta je takrat priznala krivdo za pomoč pri ugrabitvi in za pomoč njenemu možu Brianu Davidu Mitchellu vseh devet mesecev, kolikor sta zadrževala najstnico, preden so jo našli. »Neverjetno je, da nekoga, ki je zavrnil sodelovanje za oceno duševnega zdravja in ni prišel na zaslišanje za pogojni izpust, kar spustijo v družbo,« je dejala.

Odvetnik Wande Barzee Scott Williams je zatrdil, da ga vrnitev obsojenke v družbo ne skrbi, čeprav je priznal, da so ji diagnosticirali kar nekaj duševnih bolezni. Ugrabitev Elizabeth Smart je v Salt Lake Cityju pred 16 leti sprožila val strahu, saj je Mitchell, oborožen z nožem, prišel v hišo skozi odprto kuhinjsko okno ter odpeljal dekle iz njene sobe. Po devetih mesecih so jo ljudje prepoznali – tudi zaradi številnih medijskih objav – na eni izmed ulic v Utahu, kjer je bila z ugrabiteljema. Mitchell preživlja dosmrtno kazen zaradi ugrabitve, posiljevanja in napadanja Elizabeth Smart, ki je danes poročena in ima dva otroka.

O tem, kaj se ji je dogajalo, je leta 2013 napisala knjigo Moja zgodba ter sodelovala pri nastajanju lani prikazanega filma Sem Elizabeth Smart in dokumentarca. »Velikokrat so me vprašali, zakaj nisem pobegnila kljub nenehnemu mučenju in posiljevanju. Zato, ker žrtve naredimo vse, kar lahko, da bi preživele.« Danes je – ko je predelala travmo zaradi ugrabitve – aktivistka za zaščito pravic otrok in se pogosto pojavlja v javnosti. Zahvalila se je za podporo, ki je je deležna od novice o izpustitvi Wande Barzee, in hkrati pozvala oblasti, naj jo strogo nadzorujejo, da se kaj takega ne bi ponovilo.