Zabija gole, čeprav je brez ene noge

Burmanski najstnik Kaung Kant Lin se je rodil le z levo nogo, a med nogometom na to kar pozabi in igra tako dobro kot vsi drugi.

Objavljeno
11. april 2019 10.00
Posodobljeno
11. april 2019 10.00
Deček se vešče zavrti okrog bergle, nato pa z levo nogo doseže zadetek. FOTO: Sai Aung Main/AFP
K. H.
K. H.
Burmanski najstnik Kaung Kant Lin se je rodil le z levo nogo. Je strastni nogometaš, navijač nogometnega kluba Manchester United in občudovalec Lionela Messija. »Tudi on je levičar tako kot jaz,« se je pošalil šestnajstletnik, ki se z berglo neumorno podi za žogo in je edini invalidni nogometaš v svojem moštvu.

»Med tekmo pozabim na noge in igram kot vsi drugi,« je povedal, ko je s soigralci proslavil gol, ki ga je zabil nasprotnikom. Na peščenem igrišču na obrobju Ranguna brca žogo neverjetno gibčno, vešče se zavrti okrog bergle, nato pa z levo nogo doseže zadetek. Desna noga je le štrcelj, ki kuka izpod nogometnih hlač.

Njegovi prijatelji so se sprva bali, da ga bodo poškodovali, a so se znebili treme, njegov oče, 41-letni slikar in oblikovalec, pa ne more gledati teh tekem, saj ga je strah, da bi se pred njegovimi očmi poškodoval.

Deček, ki bi rad postal strojni inženir, še raje pa nogometni trener, je povedal, da je po ulicah brcal žogo že pri petih letih, pri čemer si je pomagal z leseno berglo, ki jo je izdelal njegov stric. Danes invalidnosti ne vidi več kot svojo glavno slabost.

»Nihče se ne prebije mimo mene, a ker sem majhen, težko branim prosti strel,« je povedal deček, eden od množice Burmancev s tovrstno hibo. Številni med njimi so se poškodovali pri eksplozijah min. Ti ljudje so diskriminirani in težko dobijo delo, a Kaung Kant Lin je svetla izjema, kar je dokazal tudi ob dnevu neodvisnosti, ko so se predstavniki lokalnih skupnosti pomerili v nogometu. Zabil je dva gola in bil razglašen za igralca tekmovanja.