Zasedba Coldplay odpovedala turnejo, da bi zaščitila okolje

»Hočemo najti rešitev, ki bi omogočila, da na koncertih vso energijo pridobimo iz obnovljivih virov,« je povedal frontman Chris Martin.

Objavljeno
21. november 2019 16.28
Posodobljeno
21. november 2019 16.28
Skupina Coldplay bo novi album Everyday Life (Vsakdanje življenje) prestavila na dveh koncertih v Jordaniji. FOTO: Toby Melville/Reuters
J. K.
J. K.
Člani priljubljene britanske zasedbe Coldplay so sporočili, da se po predstavitvi novega albuma Everyday Life (Vsakdanje življenje), ki bo izšel jutri, ne bodo odpravili na večmesečno turnejo. Namesto nje so v Jordanija pripravili dva koncerta, ki ju bodo brezplačno predvajali na youtubu.

Kot je za BBC pojasnil frontman skupine Chris Martin, so se turneji odpovedali zato, ker se na tovrstnih glasbenih dogodkih v ozračje sprosti preveč ogljikovega dioksida. »Z drugimi člani smo se odločili, da naredimo dvoletni premor, v tem času pa bomo poskusili ugotoviti, kako zmanjšati ogljični vtis ... Hočemo najti rešitev, ki bi omogočila, da se na koncertih ne uporabi niti en odvečen kos plastike in da vso energijo pridobimo izključno iz obnovljivih virov, kot so sončne celice.«


»Vsi nosimo odgovornost do okolja«


Odločitev skupine so pozdravili tudi v svetovnem skladu za naravo (WWF). »Odlično je videti svetovno znane umetnike, ki so si zadali nalogo, da zaščitijo planet,« je povedal Gareth Redmond-King, direktor organizacije. »Vsi nosimo odgovornost do okolja, morali bi ukrepati proti bližajoči se podnebni in naravni katastrofi.«Rock skupina Coldplay bo nove pesmi predstavila na dveh koncertih v Amanu v Jordaniji. Na prvem so nastopili danes ob sončnem vzhodu, na drugem pa bodo zaigrali nocoj ob sončnem zahodu. Kot je povedal dvainštiridesetletni Chris Martin, na dvojni koncert opozarjata obe stranici novega albuma.


Kot bi če bi z raketo potovali do Marsa in nazaj


Britanski glasbeniki so nazadnje prepotovali svet v sklopu turneje za album A Head Full of Dreams (Glava polna sanj). V letih 2016 in 2017 so prepotovali pet celin in organizirali 122 koncertov.

Uspešnim glasbenim zasedbam so večkrat očitali, da med turnejami onesnažujejo okolje. Po navedbah okoljevarstvenih organizacij je skupina U2 med turnejo U2 360° Tour leta 2009 ustvarila tolikšen ogljični vtis, kot bi če bi z raketo potovali do Marsa in nazaj.