Želvja botra

Prizadevanja za ohranitev gnezd želv vrste glavata kareta na turški plaži Iztuzu, ki je postala regionalni center za ohranjanje in rehabilitacijo želv.

Objavljeno
08. september 2018 08.00
Posodobljeno
08. september 2018 08.00
Znanstveniki čistijo rano želve, ki jo je ranil propeler čolna ali ladje.  Foto Umit Bektas Reuters
Dejan Mijović
Dejan Mijović
June Haimoff je pred več kot 30 leti prvič naletela na želvico na južni obali Turčije. Bila je priložnost, ki je spremenila njeno življenje in prihodnost plaže, na katero je hodila.

Na štiri kilometrski peščeni plaži, ki tvori naravno pregrado med Sredozemskim morjem in sladkovodnim rokavom reke Dalyan, se je tam nastanila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in se kmalu zaljubila v želve.

Tri desetletja kasneje ima 95-letna Angležinja še vedno skromno hiško s pogledom na plažo Iztuzu, in se še vedno zavzema za zaščito pred gradbinci in ohranja plažo kot naravno okolje, kjer lahko ogrožene želve ležejo jajca.

image
95-letna June Haimoff, ki se je drži nadimek ''kapetanka june'' sedi pred svojo hiško na plaži Iztuzu. Foto Umit Bektas Reuters


"Ko sem prvič videla morsko želvo, ki je nosila jajca, sem le negibno opazovala. Spomnim se solz v očeh" je rekla. "Od tega dne dalje sem začela zbrati kakršnekoli informacije o njih". Leta 1987 so se Haimoffova in skupina prijateljev uspešno borili proti projektu gradnje hotelov, ki bi ogrozil želve na plažah. Od takrat je vse do danes plaža ostala pod zaščito. Vsa gradnja je prepovedana, kot tudi umetna razsvetljava ponoči, saj želve pridejo na kopno v nočnih urah, da položijo svoja jajca.

Ko je Haimoffova začela svojo kampanjo, je število želvjih gnezd na plaži padlo na 200. Dandanes znaša število gnezd že več kot 500, kar pomeni, da se vsako leto zvali okoli 20.000 želv. Glavate karete skupaj z zelenimi želvami, ki živijo tudi ob obali Turčije, sta dve od devetih vrst želv v Sredozemlju. Prazgodovinske živali, ki so na Zemlji že 150 milijonov let, imajo življenjsko dobo od 100 do 150 let.

image
Uradniki reševalnega centra Sea Turtle Rescue Center preglejujejo poškodovane morske želve na plaži Iztuzu pri mestu Dalyan v turški provinci Mugla. Foto Umit Bektas Reuters


Plaža Iztuzu je po uspehu z ustanovitvijo centra za reševanje morskih želv pred 10. leti postala tudi regionalni naravni rezervat s fokusom na želvah, ki obravnava poškodovane želve iz celotne Turčije.

Glavne grožnje želvam so udarci ladijskih propelerjev, zapletanje v ribiških mrežah in hranjenje z mikroplastiko, ki jo zamenjujejo za plankton.

image
Profesor Yakup Kaska čisti ranico mlade morske želve. Foto Umit Bektas Reuters


Haimoffova, ki je zaradi svoje ljubezni do morja poznana kot "kapitanka June", uči obiskovalce o teh grožnjah za želvice in vzgaja svoje mlade učence glede ohranjanje okolja.