Županova nagrada za uganko

Župan iz majhnega mesta na severozahodu Francije je ponudil 2000 evrov nagrade tistemu, ki mu bo uspelo dešifrirati 230 let star v skalo vklesan napis.

Objavljeno
13. maj 2019 10.41
Posodobljeno
13. maj 2019 10.59
Zapis, ki buri duhove, so odkrili na odročni plaži blizu vasi Plougastel. FOTO: Facebook
S. B.
S. B.
»Ne zgodovinarjem ne arheologom z našega območja ni uspelo ugotoviti, kaj se skriva v tem zapisu na skali. Pomislili smo, da ima morda na svetu kdo ustrezno znanje, in si rekli, da je bolje razpisati natečaj kot vztrajati v nevednosti,« je Dominique Cap, župan Plougastel-Daoulasa v departmaju Finistère na severozahodu Francije pojasnil odločitev za svojevrsten natečaj. Tistemu, ki mu bo uspelo dešifrirati 230 let star v skalo vklesan 20-vrstični napis, ponujajo 2000 evrov nagrade.


Champollionova skrivnost


Natečaj so poimenovali Champollionova skrivnost v Plougastel-Daoulasu ​v čast francoskemu orientalistu in jezikoslovcu Jean-Françoisu Champollionu, ki je v 19. stoletju prvi razvozlal staroegipčanske hieroglife. To pa zato, ker ima skrivnostna skala v tem obmorskem kraju podoben status kot znamenita plošča s hieroglifi iz egiptovskega mesta Rašid.


Zapis je morda povezan z bližnjo utrdbo


Zapis, ki buri duhove, so odkrili na odročni plaži blizu vasi Plougastel pred približno štirimi leti, na skali, ki je vidna le ob oseki. Prepoznati je črke francoske abecede – nekatere so obrnjene narobe – pa tudi nekatere, ki so značilne za skandinavske jezike. Jasno vidni so letnici 1786 in 1787, podoba jadrnice, krmilo ter srce s križem. Nekateri strokovnjaki predvidevajo, da je zapis v stari bretanščini ali baskovščini, zapisovalec pa da je bil slabo podkovan v pisanju. Morebiti je besedilo zapisal celo fonetično, zapisano pa bi lahko bilo povezano z bližnjo utrdbo, ki so jo postavili okoli leta 1780. Do leta 1783 sta namreč bili Francija in Anglija v vojni.

Lingvistični in arheološki entuziasti se morajo registrirati v županovi pisarni, potem jim bodo poslali fotografije zapisa, prijave morebitnih rešitev pa zbirajo do novembra. Žirija bo izbrala najverjetnejšo interpretacijo skrivnostnega zapisa.