Banksy se je Floydu poklonil s podobo goreče ameriške zastave

Rasizem je problem belcev in če ga ne bodo odpravili, ga bo odpravil kdo drug, meni Banksy, ki je še vedno najslavnejši anonimnež med vizualnimi umetniki.
Fotografija: Sveča, ki na Banksyjevi podobi gori v poklon Georgeu Floydu, z ognjem načenja tudi simbol ZDA, državno zastavo. FOTO: @banksy Instagram/Reuters
Odpri galerijo
Sveča, ki na Banksyjevi podobi gori v poklon Georgeu Floydu, z ognjem načenja tudi simbol ZDA, državno zastavo. FOTO: @banksy Instagram/Reuters

Najslavnejši anonimnež med vizualnimi umetniki Banksy je na instagramu in svojem portalu banksy.co.uk objavil nov komentar dogajanja v ZDA: protestov proti rasizmu, ki sledijo tragični smrti Georgea Floyda med policijskim postopkom 25. maja v Minneapolisu.



Upodobil je prizor s svečo, ki gori v spomin črni, anonimno in arhetipsko upodobljeni figuri na sliki, obkroženi s cvetjem. A sveča hkrati z ognjem načenja tudi simbol ZDA, državno zastavo.
 

»To je problem belcev«


Podoba je nedvomno zgovorna, a je britanski mojster vizualnega in verbalnega komuniciranja preko družbenih omrežij ameriško soočanje z rasizmom komentiral tudi verbalno. »Sistem onemogoča temnopolte. Beli sistem,« je zapisal. In še: »To je problem belcev in če ga ne bodo odpravili, ga bo kdo drug.« Protirasistični protesti so se iz ZDA razširili tudi drugod. Protestirali so tudi v Londonu in Parizu.

Banksy je nazadnje množično prodrl v medije s komentarjem aktualne pandemije, namreč s podobo, s katero se je poklonil zdravstvenimi delavcem. V Splošni bolnišnici v Southamptonu se je pojavila njegova grafika.

Svoje občudovanje in priznanje zdravstvenim delavcem je izrazil v liku dečka, ki je zavrgel svoje stare igračke – figurice izmišljenih filmskih in stripovskih superherojev – in se začel igrati s figurico medicinske sestre z zaščitno masko na obrazu in z edinim barvnim elementom na sliki, z rdečim križem na obleki. Z držo figurice, ki z iztegnjeno roko spominja na letečega Supermana, je Banksy vsem junakom v zdravstvu povedal, da so oni pravi, resnični superheroji. 

FOTO: Instagram
FOTO: Instagram

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: