Bilo je nekoč ...

Prva in zadnja pot Adrie Airways je bila v Pariz, vmes pa 58 let.
Fotografija: V zgodovino Adrie bo tako ali drugače šel tudi datum 29. september 2019.
Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
V zgodovino Adrie bo tako ali drugače šel tudi datum 29. september 2019. Foto Jure Eržen

Devetega avgusta 1961 ob 11.30 je na zemunskem letališču pristalo prvo potniško letalo nekaj mesecev starega podjetja Adria Aviopromet iz Ljubljane. DC-6 B, štirimotorno potniško letalo z 72 sedeži. V njem so bili predstavniki omenjenega podjetja, ki so v Amsterdamu podpisali pogodbo o nakupu letala, poleg njih pa še devet članov jugoslovanskega veleposlaništva v Haagu.
Letalo so pripeljali piloti nizozemske družbe KLM, na krovu so bili z odraslimi tudi otroci.

V zgodnjih jutranjih urah 21. oktobra 1961 je to letalo prvič popeljalo potnike z zagrebškega letališča proti Parizu. Podjetje bi moralo začeti poslovati šele čez nekaj mesecev, toda zaradi povpraševanja so pohiteli. Ker je druga jugoslovanska letalska družba Jat odrekla pomoč, so znova najeli nizozemsko posadko. »Vkljub tem nepotrebnim težavam upajo, da bodo njihovi potniki zadovoljni z uslugami podjetja, kateremu so obveznosti do potnikov glavna naloga in skrb!« Tako je pisalo v Delu tiste oblačne sobote.

Prvi komercialni polet letala na novo ustanovljene družbe, ki je čez leta spremenila ime v Inex Adria in potem v Adria Airways, so spremljale napovedi, da bo družba obratovala izključno po naročilu, da ne bo imela stalnih prog, da ne bo motila zračnih poti Jata in da se bo usmerila predvsem na Afriko in Azijo. Direktna povezava z Jugoslavijo bo pospešila razvoj turizma, so razmišljali v upravi. Domačo posadko so dobili spomladi 1963, dve leti je imelo podjetje domicil kar pri »mornarjih« (v poslovnih prostorih Splošne plovbe Piran v Ljubljani), šele zatem je Adria razširila krila na novem letališču Brnik.

V nedeljo je Adria Airways krenila na zadnjo pot. V poznih nočnih urah je pripeljala domov srebrne odbojkarje. Če je pred 58 leti prve potnike peljala v Pariz, jih je tudi zadnjič pripeljala od tam. Datum gre v zgodovino. 29. september 2019.

Komentarji: