Bo Banksyjev poslikani tovornjak postavil nov cenovni rekord?

Vsi ne plačujejo njegovih del. Nepridiprav je včeraj ukradel njegov grafit s podgano z objekta pariškega Centra Georges Pompidou.

Objavljeno
05. september 2019 12.34
Posodobljeno
05. september 2019 12.54
Banksyjev tovornjak iz leta 1988 je pripadal cirkusu in okusil kilometre na cestah Evrope in Južne Amerike. FOTO: Bonhams
V. U.
V. U.
Lahko vrednost rabljenega, dolga tri desetletja starega vozila seže do astronomskega zneska več milijonov? Če ima »nadstandardno opremo« v obliki poslikave globalno slavnega Banksyja, je to mogoče, so prepričani v britanski dražbeni hiši Bonhams.

V njej ob skorajšnji prodaji deset metrov dolgega in 17 ton težkega volva FL6 iz leta 1988, ki ga prekriva kar okoli 80 kvadratnih metrov Banksyjeve poslikave, pričakujejo, da bo končni znesek približno tak. Estimacija pred dražbo znaša od milijona do milijona in pol britanskih funtov.

image
FOTO: Bonhams


V Bonhamsu se hvalijo, da gre za gotovo največje delo, kar jih je najslavnejši britanski umetniški anonimnež ustvaril, ustvaril ga pa je, ko je imel tovornjak za seboj že dobro desetletje življenja na cestah. Poslikal ga le leta 1999, in sicer za milenijsko razstavo ob vstopu v novo tisočletje. Tedaj seveda ni bil slaven, poslikavo je ustvarjal dva tedna, naročili pa so mu jo v potujočem cirkusu Turbozone, ki je tovornjak zatem uporabljal na poteh po Evropi in Južni Ameriki.

Dražba bo 13. septembra. Če se na njej tovornjak ne bo samouničil in bo znesek zanj res segel do milijona in pol funtov, bo to nov Banksyjev dražbeni rekord.

image
AFP Tabla z Banksyjevim podganjim avatarjem je včeraj izginila izpred Centra Georges Pompidou. FOTO: AFP

 

Nova kraja Banksyjevega grafita


Kriminalci do njegovih del kdaj pridejo brezplačno. O najnovejši kraji katerega izmed njegovih grafitov poročajo iz znamenitega pariškega Centra Pompidou. Objekt tega muzeja je Banksy okrasil lani.

Naslikal je zamaskirano podgano z nožem, kar razlagajo kot njegov avtoportretni avatar. Naslikani nož je namreč tisti, kakršnega uporablja za rezanje šablon, s pomočjo katerih nastajajo njegovi grafiti. Grafit je včeraj izginil.