»Bolje bi bilo, če bi ostala doma«

Čeprav je Madonna trdila, da se ne želi ukvarjati s politiko, je po nastopu na Evroviziji pustila jasno politično sporočilo.

Objavljeno
19. maj 2019 11.57
Posodobljeno
19. maj 2019 13.44
Zadnji večer Evrovizije je popestrila ameriška zvezdnica Madonna, ki je z EBU tik pred zdajci podpisala pogodbo za nastop. FOTO: Handout Reuters
P. V.
P. V.
Glasbena saga se je končala ter zmago ponesla na Nizozemsko, ki bo tako v skladu s pravili prihodnje leto gostila že 65. izbor za pesem Evrovizije. Slovenska predstavnika Zala in Gašper sta po nastopu za Delo pojasnila, da jima bo izkušnja za vselej ostala v spominu, pa čeprav nista še povsem dojela, kaj sta v tako kratkem času uspela doživeti. 

V spominu pa bo ostal tudi težko pričakovani nastop glasbene ikone Madonne, vendar z grenkim priokusom. Ne le, da so se številni obregnili v izvedbo njene kultne pesmi Like a Prayer, tudi prvenec Future prihajajočega albuma Madame X ni naletel na odobravanje občinstva. Družbena omrežja so tako napolnile objave razočaranih gledalcev, številni med njimi so celo predlagali, da bi bilo bolje, če bi Madonna enostavno ostala doma. 

image
FOTO: Orit Pnini Afp

 

Politizaciji ni moč ubežati


Kljub temu, da je kraljica popa pred nastopom obljubljala, da se ne bo uklonila političnim pritiskom, je njen nastop za seboj pustil neizbežno politično sporočilo. Proti koncu njene druge točke sta se pred Madonno pojavila plesalca, ki sta imela na hrbtu palestinsko in izraelsko zastavo. Z roko v roki sta se vzpenjala po stopnicah ter občinstvu želela sporočiti, naj konflikt med Palestino in Izraelom za vselej pripeljejo do sprave.

»Ta element nastopa ni bil odobren s strani Evropske zveze za radiodifuzijo (EBU) ter s strani gostujoče javne televizije KAN. Evrovizijsko tekmovanje je nepolitični dogodek in Madonna je bila s tem pravočasno seznanjena,« so po poročanju lokalnih medijev nemudoma sporočili predstavniki EBU.

image
FOTO: Orit Pnini Afp


Poleg Madonne je občinstvo razburil tudi predstavnik Islandije, ki je med glasovanjem v rokah držal palestinsko zastavo. V EUB so se odzvali ter poudarili, da to »direktno nasprotuje pravilom tekmovanja«.