Danski svetilnik Rubjerg Knude so prepeljali na varno

Erozija bi ga sicer kmalu izpodkopala.

Objavljeno
23. oktober 2019 11.14
Posodobljeno
23. oktober 2019 11.28
Gradbeniki so včeraj tako proslavili uspešni prevoz svetilnika. FOTO: Hans Ravn/AFP
J.B.P.
J.B.P.
Veliko radovednežev je včeraj na severno dansko obalo k svetilniku Rubjerg Knude privabil poseben gradbeniški podvig, o katerem danes poroča tudi BBC. Lokalno gradbeno podjetje je namreč sto dvajset let star in 720 ton težak svetilnik dvignilo na posebno ploščad in ga po tračnicah prepeljalo sedemdeset metrov stran od obale. 
 

Žalosten konec je bil že zelo blizu


image
AFP Premestitev svetilnika je bila velik gradbeniški podvig, a ne prvi tovrsten. FOTO: Hans Ravn/AFP


Tako so svetilnik, ki si ga sicer na leto ogleda okrog 250.000 obiskovalcev, rešili pred gotovim padcem v morje. Morski valovi in vetrovi namreč velikansko peščeno sipino, na kateri so svetilnik pred 120 leti postavili kar dvesto metrov od roba peščenega klifa, tako hitro razjedajo, da je zdaj svetilnik stal le še šest metrov od strme obale. Erozija tam vsako leto vzame kar dva metra obale in žalosten konec svetilnika je bil že zelo blizu. Pred časom je takšna usoda že doletela staro cerkvico na isti obali.

image
AFP Včeraj se je med premeščanjem svetilnika zbrala množica radovednežev.  FOTO: Henning Bagger/AFP


Lokalne pristojne službe so imele na izbiro dve možnosti: ali svetilnik razstaviti in ga znova postaviti na varnejšem mestu stran od obale ali pa svetilnik v celoti prepeljati na tračnicah. Odločili so se za drugo možnost, ki jih bo stala okrog 700.000 evrov, opravilo pa jo je lokalno gradbeno podjetje Kjelda Petersna. Svetilnik so po tračnicah peljali s hitrostjo dvanajst metrov na uro, na novi lokaciji pa bodo temelje in okolico utrdili z betonom, da bi preprečili nadaljnjo erozijo.


 

Svetilnik so preselili tudi v Angliji


Rubjerg Knude pa ni prvi svetilnik, ki so ga prepeljali na varno. Že leta 1999 so na podoben način, a le za petnajst metrov premestili svetilnik The Belle Tout na vzhodu angleškega Sussexa. Tam so stavbo svetilnika s hidravliko potiskali po štirih betonskih vodilih, prekritih z jeklom.