Ozadje lesenega kipa Melanie

Umetnik Aleš Župevc, znan pod imenom Maxi, se je rodil isti mesec in v isti porodnišnici kot Melania.
Fotografija: FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Borut Zivulovic/Reuters

V petek so v okviru razstave Ta Eho ameriškega avtorja Brada Downeyja v bližini Sevnice odkrili skulpturo Melanie, o kateri so poročali številni svetovni mediji. Skulptura je delo rokodelca in kiparja z motorno žago Aleša Župevca, znanega pod imenom Maxi

​Maxi je z lesom začel delati že v rani mladosti. »Moj stari oče je bil mizar. Tišler in sem bil vedno z njim v delavnici. Tudi ime sem dobil po njemu, drugače sem Aleš, vendar sem prevzel njegovo ime,« v dokumentiranem kratkem filmu razlaga Maxi. Še nikoli prej ni izdelal skulpture človeka, le doprsne kipe in različne živali. Postavitev kipa in slavnostna otvoritev z umetnikom Downeyem je služila kot spremljevalni dogodek razstave, ki si jo do 25. avgusta lahko ogledate v Galeriji Vžigalica. Z dokumentiranim filmom Downey poskuša prikazati, kako različni sta življenji dveh ljudi, ki sta se rodila v istem letu, v istem mesecu ter celo v isti porodnišnici. 

FOTO: Jure Makovec 
FOTO: Jure Makovec 

 

Mitološka nesrečnica


Umetnik iz Kentuckyja s svojim delom motri politično in umetniško avtoriteto ter s preseganjem mej in kršenjem pravil ruši splošno mentalno udobje. Kot so zapisali pri Galeriji Vžigalica, umetnik deluje v slogu burkaškega formalizma, ki se izraža kot stil svobodne strategije in fluidnega prilagajanja situaciji. Za temo razstave je Downey izbral mitološko nesrečnico Eho, ki je prikrivala nezvestobo boga Zevsa ter bila kaznovana tako, da lahko le ponavlja glasove, ki jih sliši. 

Downey si je že ob prvem obisku Slovenije zastavil vprašanje, do kam segajo korenine prve dame Združenih držav Amerike, ter kako njen položaj v svetu razumejo domačini. Poleg prve javne skulpture je prve dame je v ljubljanski galeriji postavil tudi duplikat tiskovne sobe predsednika Ronalda Reagana v Beli hiši. »V osemdesetih letih 20. stoletja je z govorniškega odra svetovnim medijem prvič sporočal novice profesionalni hollywoodski igralec – in spreminjal svet. Prostor moči in vpliva na javno mnenje, ki ga z vsakim novim ameriškim predsednikom doživljamo in sprejemamo drugače, je v galeriji za posredovanje izjave na voljo vsakomur,« so zapisali v napovedniku dogodka. 

FOTO: Jure Makovec
FOTO: Jure Makovec


Delavec, ki stoji za kipom Melanie


Maxi je samouk. Kot razlaga, se mu je že od pogledu na grčo porodila ideja o tem, kaj lahko iz nje nastane. Sprva je delal po spominu, tako ga je hobi vse bolj navduševal. Izdelovanja skulpture ameriške prve dame se je lotil z motorko, nato jo je obrusil z električnim strojem. 

Rokodelec sicer dela pri privatnem podjetju, ki izvaja gradbena, vzdrževalna, elektro in komunalna dela. »Če je defekt, si na klic. Tudi sobote in nedelje,« razlaga kipar, ki ga je k ameriški umetnik Downey povabil k projektu. Odločili so se, da bodo naredili kip Melanie Trump. Njena rojstna vas je namreč v neposredni bližini Velikega Kamna. »Osebno je ne poznam, je pa ista letnica rojstva. Prav tako je bila rojena aprila. Moja letnica je pa še mesec je isti,« nadaljuje Župevc ter doda, da bo prva dama morda skulpturo kdaj tudi sama obiskala. Morda ji bo celo všeč. 

Downey s filmom prikaže, kako zelo različni sta si lahko življenji dveh ljudi, ki sta na svet prijokala v sorodnih okoliščinah. »Raje imam njo, kot njega. On se mi ne dopade,« poudari Župevc ter doda: »Je pa res, da jaz nimam nič, ona pa ima pol Amerike. Jaz ogromno delam za drobiž, nekaterim pa ni treba. Tako je.« 

 

Komentarji: