Deset let Kina Šiška

Danes so v Centru urbane kulture Kino Šiška začeli s praznovati desetletnice delovanja: v 10 dneh se bo zvrstilo 14 žanrsko različnih dogodkov. V teh desetih letih je bil Vikend reden gost tamkajšnjih prireditev. Spomnili smo se tistih, na katerih smo najbolj uživali.

Objavljeno
13. september 2019 08.00
Posodobljeno
13. september 2019 10.07
Laibach na otvorivenem koncertu v Kino Šiška 18. 9. 2009 Foto Tomi Lombar
Robi Loboda
Robi Loboda

Denis & Denis (2013, 2015)


image
Foto Tomi Lombar/delo Ljubljana 1.3.2013, koncert Denis & Denis foto: Tomi Lombar


Glasbe, na katero smo plesali v mladosti, takrat nikoli nismo mogli videti v živo, saj je duet leta 1986 nepričakovano zapustila pevka Marina Perazić. Po vnovični združitvi pa smo na njihove legendarne uspešnice zaplesali kar dvakrat.
 

Joss Stone (2014)


image
Foto JOSS STONE. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO/


Na odru navadno bosonoga pevka ima šarm, ki se mu ni mogoče upreti. Tako je bilo tudi na vroč avgustovski večer, ko je drugič nastopila pred ljubljanskim občinstvom.
 

Dr. John (2014)


image
Foto Primož Zrnec Dr. John


V promocijskem gradivu je pisalo: »Kino Šiška bo imel čast gostiti verjetno največjega še živečega glasnika glasbene tradicije New Orleansa.« Žal je junija letos umrl in v spominu bo ostal nepozaben koncert, ki je navdušil že z monumentalnim prihodom na oder.
 

Editors (2015)


image
Foto Joze Sveticic Editors


Karizmatični pevec Tom Smith je z zasedbo pričaral enega tistih koncertov, ki so tihi in glasni ter intimni in bombastični hkrati. Novembra 2015 je bilo v Šiški hipnotično.
 

Anna Calvi (2014, 2018)


image
Foto Jože Suhadolnik / Delo Anna Calvi v Kinu Šiška 27.2.2014 Ljubljana Slovenija


Britanska fatalka v rdečem je Kino Šiška razprodala obakrat. Če prvič nismo pričakovali, da bomo o tem koncertu govorili še mesece, smo drugič dneve do koncerta odštevali nestrpno cepetajoče.


Benjamin Clementine (2017, 2019)


image
Foto Primož Zrnec Benjamin Clementine


Koncert, o katerem so rekli, da ga je treba videti. In so imeli prav. Britanski soulovski poet na klavirju je navdušil. Prvič je nastopil z razširjeno postavo, drugič je bilo bolj intimno.


Pixies (2017), Kraftwerk (2018)


image
Foto Jože Suhadolnik Pixies Križanke 12.7.2017 Ljubljana Slovenija [Pixies,Ljubljana,Slovenija]


Kadar Kino Šiška postane premajhen, se dogajanje preseli na večja prizorišča. Tako sta se v Ljubljano vrnili legendarni zasedbi: Pixies so predlani v Križankah nastopili brez izvirne basistke Kim Deal, za popoln ogled tridimenzionalne videoprojekcije, s katero so Kraftwerk vabili na koncert, pa tribune Hale Tivoli niso bile primerne. Vseeno je glasba tista, ki je pritegnila.
 

Pero Lovšin – Ti lahko (2018), Šiška Deluxe (2015)


image
Foto Press Šiška Deluxe


Kino Šiška ni le koncertno prizorišče, je tudi prostor za raznovrstne kulturne dogodke in navsezadnje kino. Mi smo se najbolj zabavali ob dokumentarnih prigodah Perčija Gnusa ter filmskih eskapadah šiškarjev iz filma Jana Cvitkoviča.


Vikendovi gongi (2011, 2014)


image
Foto Ljubo Vukelič/delo Gongi 2014, Ljubljana, 10,12,2014


Dvakrat smo bili organizatorji dogodka tudi mi, saj smo v Kinu Šiška podelili Vikendove gonge popularnosti. Prvič je gonge podeljeval Marko Potrč s pomočjo Dese Muck, drugič pa se je Desi pridružil Borut Veselko.