Diktatorjevo rojstno hišo bodo preuredili v policijsko postajo

Nekateri so zahtevali, da se Hitlerjeva domačija poruši, drugi so menili, da bi jo morali uporabiti za humanitarne namene in se s tem odkupiti za vse zlo, ki ga je prizadejal diktator. 
Fotografija: Adolf Hitler se je rodil 20. aprila leta 1889. FOTO: Dominic Ebenbichler/Reuters
Odpri galerijo
Adolf Hitler se je rodil 20. aprila leta 1889. FOTO: Dominic Ebenbichler/Reuters

V mestu Braunau am Inn so se desetletja dolgo ukvarjali s tem, kaj storiti z rojstno hišo nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja. Nihče si namreč ni želel, da bi stavba postala nekakšno svetišče za desničarske skrajneže. Nekaj časa so se poigravali z mislijo, da bi rumeno hišo preprosto porušili, zdaj so se, kot kaže, dokončno oeločili.

Spremenili jo bodo v policijsko postajo. Avstrijski notranji minister Wolfgang Peschorn je dejal, da bodo tako dali »nedvoumno sporočilo«, da posest ni nikoli poveličevala nacizma.

Diktator je v enem od stanovanj v rumeni stavbi iz 17. stoletja s starši preživel le nekaj prvih tednov svojega življenja. Mestna oblast je hišo vzela v najem, a kaj storiti z njo, se niso mogli poenotiti. Nekaj časa je bil v njej dnevni center za invalide, a ker lastnica stavbe Gerlinde Pommer ni dovolila, da bi prostore preuredili in jih naredili bolj dostopne za osebe na invalidskih vozičkih, so center zaprli. Tudi načrti iz leta 2014, da bi v hiši nastanili begunce, so se hitro izjalovili, poroča BBC.



Stavbo je avstrijska vlada kupila leta 2016 za 810.000 evrov, a še vedno niso prav dobro vedeli, kaj z njo. Nekateri so zahtevali, da se poruši, drugi menili, da bi jo morali uporabiti za humanitarne namene in se s tem nekako odkupiti za vse zlo, ki ga je med drugo svetovno vojno prizadejal diktator. 

Minister Peschorn je po poročanju BBC včeraj pojasnil, da bodo v stavbi uredili policijsko postajo. S tem bomo poslali nedvoumno sporočilo in preprečili kakršnekoli načrte, da bi hišo kdaj uporabili za nacionalsocialistične shode. 

Adolf Hitler se je rodil 20. aprila leta 1889. FOTO: Arhiv
Adolf Hitler se je rodil 20. aprila leta 1889. FOTO: Arhiv


Adolf Hitler se je rodil 20. aprila leta 1889. Njegovega očeta so v Braunau am Inn premestili službeno. Družina je bila v enem od apartmajev nastanjena le nekaj tednov po Adolfovem rojstvu, nato pa so se preselili. Ko je bil Adolf star tri leta, so za vedno zapustili kraj.

Leta 1938, ko si je Nemčija že priključila Avstrijo, se je nacistični voditelj na poti na Dunaj prvič (in zadnjič) na kratko ustavil v svoji rojstni hiši. 

Preberite še:

Komentarji: