»Dosmrtna urednica« ameriškega Vogua

Špekulacije o odhodu Anne Wintour iz uredništva ameriške »modne Biblije« so preteklost. Ostaja njena urednica.

Objavljeno
02. avgust 2018 14.20
Posodobljeno
02. avgust 2018 14.20
Anna Wintour je glavna urednica ameriškega Voguea že od davnega leta 1988. FOTO: Reuters
V. U.
V. U.
O naslovnici, ki bo krasila septembrsko številko ameriške izdaje modne revije Vogue, je že nekaj časa govora. Razloga sta dva. Prvi, da so Beyonce, ki bo njena protagonistka, med dogovori zanjo omogočili nadzor, kakršnega doslej še niso omogočili nikomur – pevka je mdr. za naslovnico izbrala 23-letnega fotografa Tylerja Mitchella –, drugi razlog pa je, da naj bi se s to številko dokončno poslovila legendarna Anna Wintour, ki kot glavna urednica to revijo kreira že od davnega leta 1988.

Leta 2013 je prevzela tudi vlogo umetniške direktorice krovnega medijskega podjetja Condé Nast in njegovih izdaj – teh je 19, med njimi so ob Voguu in Teen Voguu še Allure, Architectural Digest, Glamour, The New Yorker, Vanity Fair ali Wired –, ki jim sledijo milijoni.

Namigovanja o umiku so sedaj preteklost. Po mesecih špekuliranj je predsednik in direktor Condé Nasta Bob Sauerberg na twitterju objavil, da je vpliv 68-letne urednice onkraj izmerljivega in da je pristala, da bo s podjetjem sodelovala še »neomejeno dolgo«. Wintourjevi že dolgo priznavajo status kraljice mode in urednice, ki je Vogue spremenila v modno Biblijo, med drugim je s svojim značilnim slogom navdihnila film Hudičevka v Pradi, špekulacije o tem, da naj bi izpregla, pa so povezovali tudi z nedavno poroko njene hčerke.