Drevo je šlo po poti prijateljstva

Hrast, ki sta ga predsednik ZDA Donald Trump in Francije Emmanuel Macron lani zasadila pred Belo hišo v znak prijateljstva med narodoma, se je posušil.

Objavljeno
10. junij 2019 08.25
Posodobljeno
10. junij 2019 08.36
Hrast iz gozda na severu Francije, ki sta ga aprila lani Donald Trump in Emmanuel Macron posadila ob navzočnosti soprog Brigitte in Melanie, ni pognal korenin v ameriških tleh. FOTO: Jim Watson/AFP
B. H.
B. H.
Ameriški predsednik Donald Trump in njegov francoski kolega sta pred dobrim letom posadila drevo v znak prijateljstva med narodoma. A hrast na travniku pred Belo hišo ne poganja korenin – pred dnevi se je, po poročanju agencij, posušil, kar se zdi številnim komentatorjem simbolična prispodoba ohlajanja odnosov med ZDA in Evropo.

Aprila lani so ob Macronovem obisku v Washingtonu svetovne agencije objavile fotografije prvih mož Francije in ZDA, ki sta z lopatami v rokah kopala luknjo za mladi hrast. Drevo, ki ga je Macron pripeljal s severa svoje domovine, so vzgojili v gozdu Belleau, na območju, kjer je med 1. svetovno vojno leta 1918 umrlo več kot 2000 ameriških marincev.

Kmalu po fotografiranju so drevo, kot velevajo ameriški predpisi o vnašanju rastlin, prestavili v karanteno. »Gre za običajen ukrep, ki je obvezen za vse žive organizme, uvožene v ZDA,« je tedaj na twitterju pojasnil Gérard Araud, francoski veleposlanik v Washingtonu. V karanteni bi moral hrast ostati še eno leto, preden bi ga vrnili pred Belo hišo. A drevo vseh teh selitev očitno ni preživelo – francoski mediji so ugotovili, da se je posušilo.

Marsikomu se zdi, da usoda drevesa simbolizira tudi odnose med predsednikoma, ki so se od aprila lani precej ohladili. Pri številnih vprašanjih imata različna stališča, med drugim do svetovne trgovine, multilateralizma in Irana.