»Drvenje« na osemtisočake: Nepalec za 14 najvišjih vrhov porabil le sedem mesecev

Nepalec je smisel drvenja na najvišje vrhove »upravičil« z besedami, da želi biti v navdih bodoči generaciji nepalskih alpinistov. 
Fotografija: Sam je bil kratek in jedrnat: želi si biti v navdih bodoči generaciji nepalskih alpinistov. FOTO: Facebook profil/Nirmal Purja
Odpri galerijo
Sam je bil kratek in jedrnat: želi si biti v navdih bodoči generaciji nepalskih alpinistov. FOTO: Facebook profil/Nirmal Purja

Nepalski alpinist Nirmal Purja je postavil nov rekord v osvajanju najvišjih gora. Na vseh 14 osem tisočakov je splezal v zgolj sedmih mesecih, kakor je sam zapisal na družbenih omrežjih. V čem je sploh smisel tega početja oziroma norenja na vrhove? Sam je bil kratek in jedrnat: želi si biti v navdih bodoči generaciji nepalskih alpinistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP

»Misija končana!« je sporočil Purja prek svojega facebook profila, potem ko je kot zadnjo osvojil še tibetansko Šišapangmo - na dovoljenje za vzpon je čakal kar nekaj časa in zdelo se je že, da mu ga Kitajci sploh ne bodo dali.

Da je bil Nepalec resnično bliskovit in malodane skakal z enega vrha na drugega, pove dejstvo, da je izjemni poljski alpinist Jerzy Kukuczka za enak podvig potreboval sedem let, 11 mesecev in 14 dni. Je pa res, da so Kukuczko najbrž vodili drugi motivi in ne gonja za hitrostnim rekordom.



Poljak je serijo končal leta 1987, leto dni zatem, ko je Reinhold Messner kot prvi Zemljan osvojil vseh 14 osem tisočakov. Južnokorejec Kim Čangho pa je za to porabil mesec dni manj od Kukuczke, a v nasprotju s Poljakom pri plezanju ni uporabljal dodatnega kisika. 

36-letni Purja je nekdanji član britanskih Gurk, rekrutov britanske vojske, pa tudi član elitne skupine britanske mornarice, svoj projekt, poimenovan »Projekt mogoče«, pa je začel aprila letos. Najprej je osvojil Anapurno, nato Daulagiri, Kangčendzengo in Makalu. Potem je prišla na vrsto najvišja gora sveta, Everest, nakar mu je uspelo splezati še na Lotse in Makalu - vse to v zgolj mesecu dni. 

Nirmal Purja je vseh 14 osemtisočakov osvojil v zgolj sedmih mesecih. FOTO: Prakash Mathema/Afp
Nirmal Purja je vseh 14 osemtisočakov osvojil v zgolj sedmih mesecih. FOTO: Prakash Mathema/Afp


Sledila je tako imenovana druga faza misije »mogoče« in sicer pakistanski del. Purja je tam najprej splezal na 8125 metrov visoko Nanga Parbat, da bi mu podvig uspel v zastavljenem času, je »zdrvel« še na Gašerbrum 1 in 2 ter osvojil drugo najvišjo goro sveta, sloviti K2. Triindvajset dni kasneje je že preplezal Broad Peak, peto in zadnjo goro v omenjeni drugi fazi.

Septembra je potem v le tednu dni osvojil še Čo Oju in Manaslu. Purja je za francosko tiskovno agencijo dejal, da so se mu pred podvigom vsi smejali in ga spraševali: »Le kako ti bo to uspelo?«

Kar sam si je nato odgovoril na vprašanje: »Moraš zaupati vase in v lastne sposobnosti,« je dejal pred kratkim v Katmanduju, medtem ko je povsem sproščen čakal, da osvoji še zadnjo goro. »Vedno moraš ostati pozitiven, sicer bo šlo zagotovo kaj narobe. Umetnost je, da vidiš rešitve tam, kjer so drugi že obupali.«

Veliko Šerp služi denar kot gorski vodniki, tako da hkrati predstavljajo pomemben steber gospodarstva v tej gorati državi, a (preveč) pogosto ne dobijo dovolj priznanja za svoje delo - za razliko od alpinistov drugih narodnosti. »Nepal je dom najvišjim goram na svetu. Zunaj je še veliko boljših alpinistov od mene, ki preprosto še niso dobili svoje priložnosti, da se izkažejo,« je še dejal Purja po uspešnem podvigu.

S svojo alpinistično kariero je Purja začel leta 2012, ko je bil v baznem taboru pod Everestom, a namesto, da bi se vrnil, se je odločil osvojiti vrh 8848 metrov visokega očaka. Že pred zadnjim rekordom jih je v rokah držal kar nekaj - postal je na primer človek, ki mu je najhitreje uspelo uspeti dva osem tisočaka. Lani ga je britanska kraljica Elizabeta II. nagradila z medaljo za civilne dosežke. 

Preberite še:

Komentarji: