Džazno

Kako se je pojavila in kako je izginila beseda?

Objavljeno
13. avgust 2019 07.00
Posodobljeno
13. avgust 2019 07.00
Foto Roman Šipic
Včasih besede živijo svoje življenje. Odlepijo se od prvotnega pomena. Ali pa se na prvotni pomen prilepi množica drugih domislic. Beseda itak ne poudarja le samoumevnosti povedanega, temveč pripoveduje še kup drugih reči. Ampak to je jasno, itak. Kul ni le fonetično zapisani cool, hladno, pač pa je tudi neoprijemljiva lastnost ljudi ali reči. Traja nekaj let, morda desetletij, in pomeni besed se spet zožijo. Ali še bolj razrasejo.

V naši ulici smo nekoč zdavnaj uporabljali besedo džazno.

Menda so to besedo poznali tudi v drugih koncih mesta, tega v resnici ne vem. Sama po sebi beseda ni pomenila čisto nič. Džazni so bili avtomobilčki, najbolj džazni so bili tisti, na katere je bila prilepljena blagovna znamka Matchbox. Džazne so bile legokocke. Džazen je bil gol, ki ga je Josip Katalinski 13. februarja 1974 v Frankfurtu zabil Španiji, da je se Juga lahko uvrstila na svetovno prvenstvo. Džazen je bil bicikel, če je le imel kak poseben modni dodatek, džazna je bila slalomska proga v Wengnu. Ljudje, o katerih bi danes rekli, da so kul, so bili nekoč džazni.

Potem je beseda začela izginjati. Morda je nisem več slišal, ker sem se preselil v krajevno skupnost na mestnem obrobju, morda se je pojavila kakšna druga beseda, ki je zvenela še bolj džazno, morda je beseda mutirala v nekaj podobnega, morda se je na džazno prilepil nov pomen, ki je hkrati omejil rabo. Morda je mularija, da bi se ločila od nas, rahlo starejših, besedo džazno nadomestila s carsko. Spletna stran Fran.si besede džazno ne pozna. Spletni slovar razvezanijezik.org jo pozna, a jo raztolmači nekoliko drugače, kot smo džazno razumeli v naši ulici.

Ko je prevajal knjigo Čudo pisateljice R. J. Palacio, je Boštjan Gorenc - Pižama nekje uporabil besedo džazno. Beseda še obstaja, ne le v spominu, pač pa tudi na papirju. Zazdelo se mi je, da je arheolog med kopanjem po besednjaku našel izgubljeni zaklad.