F****g kot sugestija za Evrovizijo?

Lea Sirk je s spodletelo kletvico, misleč, da je ozvočenja konec, na Emi ukradla šov. Bi lahko zgled vlekel?

Objavljeno
17. februar 2019 13.00
Posodobljeno
17. februar 2019 13.00
»Nisva prišla tekmovat, prišla sva se predstaviti ljudem, ki mogoče še niso mogli izvedeti za naju na kak drugačen način,« sta po zmagi povedala zmagovalca Eme, Zala Kralj in Gašper Šantl. FOTO: Facebook
Kaj je danes domača novica dneva? Torej, res novica dneva? Dan je miren, nad Slovenijo vztraja februarsko Sonce, sodeč po trenutnih nosilnih člankih na slovenskih novičarskih portalih pa je daleč najpomembnejši dogodek, izpostavljen celo na najbolj eminentnih prvih mestih, mogoče strniti v dve črki.

V dve, a z vmesnimi zvezdicami, tistimi v vlogi opozorila, da gre za grdo kletje, ki ni za vse oči in ušesa. Za tako, po katerem si je potrebno z milnico izprati usta.

»F*k, no, pa ne morem f****g verjet,« je lanska zastopnica Slovenije na Evroviziji Lea Sirk na včerajšnji Emi sočustvovala s poraženko Raiven ob objemu ob razglasitvi zmagovalnega dvojca Zale Kralj in Gašperja Šantla. Ni se zavedala, da je tehnik še ni izklopil iz ozvočenja.Ker je bila članica žirije, ni težko uganiti, na koga je stavila. A je prevladalo mnenje drugače usmerjenih lastnikov telefonov, Raiven tudi v tretje ni šlo dobro. Sirkova je kasneje zmagovalcema na družbenih omrežjih vseeno zaželela srečo.Kaj pošiljamo v Izrael? Česa so bili deležni spremljevalci Eme iz tujine, fani Slovenije, ki so včeraj na družbenih omrežjih pisali, sori Hrvaška in Švedska, ampak spremljal bom Slovenijo (slovenski nacionalni izbor včeraj ni bil edini)? Pošiljamo preprosto, lepo, vokalno kakovostno odpeto balado. Hitro se ugnezdi v ušesih, a se v treh minutah bistveno ne razvije.
 

»Kolateralna škoda«


Zgodovina Eme je zgodovina festivala, ki ponuja bodisi glasbene izdelke, zasnovane namensko za Evrovizijo, bodisi tiste, katerih avtorji z njimi ciljajo na preživetje in promocijo na domačem glasbenem trgu. Zmaga je, če se zgodi, neke vrste »kolateralna škoda«. Na Emi je v ospredju velikokrat pričakovan slovenski okus, ne evrovizijski.

Zala Kralj in Gašper Šantl sodita prej v slednjo kategorijo. »Nisva prišla tekmovat, prišla sva se predstaviti ljudem, ki mogoče še niso mogli izvedeti za naju na kak drugačen način,« sta po zmagi povedala mlada glasbenika, simpatičen par iz Maribora, ki nam ga skuša nacionalni radio danes priskutiti s tako rekoč nenehnim predvajanjem njune zmagovalne skladbe.Zmagala sta prepričljivo. V množičnem glasovanju sta dosegla 73 odstotkov glasov, Raiven pa preostalih 27. Sebi je na Youtubu ravno presegel 100.000 ogledov, Kaos Raiven pa slabih 38.000. Pesem Sebi je med več kot 700 komentarji že deležna tudi lepega števila zelo pohvalnih ocen iz tujine, iz geografskih koordinat od Finske do Grčije.
 

300 *******h na evrovizijskem odru?


Če se vrnemo k včerajšnjemu spodrsljaju Sirkove ... Bil je pač spodrsljaj, a glede na odmevnost kratkega stavka pevke, ki je z njim ukradla šov, imamo na dlani drobno sugestijo, kaj bi lahko slovenski izvajalci kdaj počeli tudi na končnem, širnem evrovizijskem odru.

Če je Sirkovi, kot je sedaj globalno znano, lani med izvajanjem pesmi Hvala, ne! v dvorani Altice Arena v Lizboni nenadoma zagodlo ozvočenje in je morala sredi tišine za pomoč pri izvedbi refrena poprositi publiko, tako v polfinalu kot v finalu – včerajšnja smola Izolanke ni bila prva –, je morda tu zamisel za nova slovenska evrovizijska presenečenja. Za nekaj, kar bi lahko neizstopajočo slovensko melodijo naredilo opazno med lastniki telefonov po stari celini.

Kaj če bi tudi naši predstavniki kdaj na evrovizijskem odru sredi melodije k****i, p*****i ali vzkliknili vsaj 300 *******h?