Grenkoba v bučkah in kumarah je toksična, a zastrupitve so redke

Grenki deli ne sodijo na krožnik, saj lahko povzročijo prebavne težave.
Fotografija: Za jedilne bučke so namenjene sorte, ki skoraj ne vsebujejo strupenih grenčin. FOTO: Vaivirga, Shutterstock
Odpri galerijo
Za jedilne bučke so namenjene sorte, ki skoraj ne vsebujejo strupenih grenčin. FOTO: Vaivirga, Shutterstock

Klasična gospodinjska vzgoja ima marsikatero prednost. Tudi sami posnemate babico ali mamo, ki je konec olupljene kumare odrezala in pokusila, ali ni morda grenka, preden jo je naribala za solato? Grenki deli namreč ne sodijo na krožnik, saj vsebujejo kukurbitacin, ki lahko povzroči prebavne težave.

O »nevarnosti« zastrupitve s to spojino najpogosteje zasledimo prispevke poleti, saj je to čas zorenja kumar, bučk in buč, ki so sorodnice iz botanične družine bučevk, je pa tudi čas »kislih kumaric«, ko se nekatere teme malce napihnejo.

Več na deloindom.si.

Komentarji: